“Η εργασία των γιατρών στα απομακρυσμένα νησιά, πρέπει να γίνει ελκυστική” – Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρός τον Α. Ξανθό
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης και άλλοι 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη «θέσπιση επιπλέον κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές με αφορμή την περίπτωση του Νοσοκομείου Λήμνου”.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα ένα διευρυμένο πλαίσιο κινήτρων για ιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαιτέρως της παραμεθορίου. Η εργασία στη Λήμνο και σε κάθε άλλο ελληνικό νησί που αντιμετωπίζει ζητήματα προσπελασιμότητας, προσβασιμότητας σε υποδομές και υπηρεσίες και κινδύνους λόγω της απομόνωσης, πρέπει να γίνει ελκυστική και η πολιτεία έχει το καθήκον να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια».
Τέλος, ρωτούν τον υπουργό εάν θα προκηρύξει άμεσα τη θέση αναισθησιολόγου που παραμένει κενή από τον Ιούνιο του 2018, επίσης σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να υπάρξει ανάσχεση της τάσης φυγής των γιατρών του ΕΣΥ από τα νησιά της χώρας και τέλος εάν υπάρχει η πρόθεση θεσμοθέτησης πρόσθετης δέσμης κινήτρων για ορισμένα παραμεθόρια νησιά, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία.
Αναλυτικά, η ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Θέσπιση επιπλέον κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές με αφορμή την περίπτωση του Νοσοκομείου Λήμνου.»
Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου επισημαίνει πως «Τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου Λήμνου δυστυχώς συνεχίζονται, δημιουργώντας καθημερινές δυσλειτουργίες και δυνητικούς κινδύνους για την περίθαλψη των κατοίκων του νησιού». Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούσαν στην έλλειψη αναισθησιολόγου, που προέκυψε από την παραίτηση ενός εκ των δυο και την πρόσφατη χορήγηση πολύμηνης άδειας στον εναπομείναντα αναισθησιολόγο. Και οι δύο είχαν προσληφθεί μετά από προκήρυξη του 2016. Προσωρινά το κενό καλύφθηκε από αναισθησιολόγο νοσοκομείου της Βορείου Ελλάδος και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάτι άλλο πέραν των προσωρινών λύσεων.
Σε πρόσφατη απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού, μετά από σχετική αναφορά συναδέλφων, περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προκηρυχθείσες κενές θέσεις, 7 στον αριθμό, οι οποίες αναμένονται να πληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, επισημαίνονται οι προσλήψεις κατά το χρονικό διάστημα 2016 – 2018, μέσα στις οποίες ήταν και οι 2 αναισθησιολόγοι που δεν απασχολούνται πλέον στο Νοσοκομείο Λήμνου.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, ανεξαρτήτως του αριθμού των προκηρύξεων και προσλήψεων, οι ελλείψεις εξακολουθούν και θα παραμένουν όσο δεν δίνονται ειδικά κίνητρα, όχι μόνο για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή ικανών ιατρών στα νησιά της παραμεθορίου όπως η Λήμνος. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε νησιά των Κυκλάδων (ιδιαίτερα στα μικρότερα) όπου, είτε μόνιμοι γιατροί παραιτούνται μετά από μικρό διάστημα υπηρεσίας, είτε δεν εμφανίζεται κανένα ενδιαφέρον σε επανειλημμένες προκηρύξεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια.
Εν όψει λοιπόν της ολοκλήρωσης των προκηρύξεων για την κάλυψη κάποιων εκ των παραπάνω θέσεων για τη Λήμνο και με διπλό στόχο, πρώτον, την παραμονή των ικανών ιατρών και, δεύτερον, την ανάσχεση των αιτήσεων για μεταθέσεις, θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα ένα διευρυμένο πλαίσιο κινήτρων για ιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαιτέρως της παραμεθορίου. Η εργασία στη Λήμνο και σε κάθε άλλο ελληνικό νησί που αντιμετωπίζει ζητήματα προσπελασιμότητας, προσβασιμότητας σε υποδομές και υπηρεσίες και κινδύνους λόγω της απομόνωσης, πρέπει να γίνει ελκυστική και η πολιτεία έχει το καθήκον να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Οι προτάσεις ποικίλουν και αφορούν οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα σχετικά με: (α) τη χορήγηση ικανοποιητικού μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε για την αγορά είτε για την ανέγερση μόνιμης κατοικίας, (β) την αύξηση επιδόματος αγόνου, (γ) τη διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση μισθολογικών αποδοχών και εφημεριών στην παραμεθόριο, (δ) τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών με μεταφορά αχρησιμοποίητων κονδυλίων από τις τακτικές στις πρόσθετες, (ε) τη χορήγηση παροχών όμοιων με των αξιωματικών του στρατού (χρήση πτητικών μέσων στρατού για μετακινήσεις ιατρών, χρήση ΛΑΦ και πρατηρίων, χρήση κατασκηνώσεων, κοκ), (στ) την ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη στο βαθμό Διευθυντή σε περίπτωση δεκαετούς παραμονής, (ζ) επιδότηση-προτεραιότητα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών, (η) προτεραιότητα σε εξειδίκευση, (θ) συνεργασία με ΑΕΙ για διδακτορικά, κλπ.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα προκηρύξει άμεσα τη θέση αναισθησιολόγου που παραμένει κενή από τον Ιούνιο του 2018;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να υπάρξει ανάσχεση της τάσης φυγής των γιατρών του ΕΣΥ από τα νησιά της χώρας;
Υπάρχει η πρόθεση θεσμοθέτησης πρόσθετης δέσμης κινήτρων, έστω και πιλοτικά, για ορισμένα παραμεθόρια νησιά, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία (π.χ. Εθνικής Άμυνας, Παιδείας);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πάλλης Γεώργιος
Ακριώτης Γεώργιος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γάκης Δημήτριος
Γεννιά Γεωργία
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δέδες Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καΐσας Γεώργιος
Καματερός Ηλίας
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καστόρης Αστέριος
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
Μπαξεβανάκης Δημήτριος
Ξυδάκης Νικόλαος
Ουρσουζίδης Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σταματάκη Ελένη
Στογιαννίδης Γρηγόριος
Συρίγος Αντώνιος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τσιρώνης Ιωάννης
Τσόγκας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος