ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Η ιερή βελανιδιά

Αγγελής Στρατής

Αγγελής Στρατής

Το Χόλιοκ (Holyoke) είναι μια πόλη με 40.000 κατοίκους στην κεντρική Μασαχουσέτη, πάνω στον ποταμό Κονέκτικατ, ανάμεσα στη Βοστώνη (πρωτεύουσα της πολιτείας) και τη Νέα Υόρκη. Η πόλη πήρε το όνομά της από τους πρώτους άποικους που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 17ου αιώνα (1630-1630) από την Αγγλία, απόγονους ενός αγγλοσαξονικού οίκου που είχε ως έμβλημα την ιερή, αιωνόβια βελανιδιά (Holy Oak- Χόλι Όακ), «εξερεύνησαν» την περιοχή και «εκπολίτισαν» όσους ιθαγενείς άφησαν ζωντανούς. Εκτός από τη βιομηχανία χάρτου, το Χόλιοκ είναι γνωστό ως η «πατρίδα» του βόλεϊμπολ, το οποίο επινόησε ο Ουίλιαμ Μόργκαν, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην τοπική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (YMCA) το 1895. Στο γειτονικό Σπρίγκφιλντ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο συνάδελφός του Τζέιμς Νάισμιθ είχε επινοήσει το μπάσκετ.

Την ημέρα που ο δείκτης των θυμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπερνούσε τις 58.000 νεκρούς του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο του Βιετνάμ, το Χόλιοκ μετρούσε τις δικές του πληγές. Ο Οίκος των Απομάχων της πόλης, που ιδρύθηκε το 1952 για τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φιλοξενεί βετεράνους των πολέμων της Αμερικής που ακολούθησαν (Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά.) μετρούσε 70 νεκρούς τροφίμους, άλλους 83 θετικούς στον ιό καθώς και 81 κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό.

Ο πρώτος θάνατος στο δημόσιο ίδρυμα αναφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου. Μέσα σε έναν μήνα ο ιός εξολόθρευσε το ένα τρίτο των φιλοξενούμενων βετεράνων. Δεν τους σκότωσε ο ιός, τους σκότωσαν οι ελλείψεις, η αδιαφορία και οι χειρισμοί των υπευθύνων, καταγγέλλουν συγγενείς αλλά και εργαζόμενοι στο ίδρυμα.

Στις αρχές Απριλίου η Σούζαν Κένι, κόρη του Τσαρλς Λόουελ, πιλότου στο Βιετνάμ, έμαθε από τις εφημερίδες για κρούσματα στο ίδρυμα. Κατόπιν ενημερώθηκε ότι ο 78χρονος πατέρας της είναι ζωντανός, αλλά χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κλινική γιατί μολύνθηκε από τον ιό. Το πρωί της 15ηςΑπριλίου αναθάρρησε όταν την ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι ο πατέρας της πάει καλύτερα και θα του δώσουν πρωινό. Μία ώρα αργότερα την ειδοποίησαν ότι πέθανε.

Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα καταγγέλλουν χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, απουσία οργάνωσης και κακή διαχείριση. Λένε ότι όταν εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα, ο ηλικιωμένος απομονώθηκε, αλλά εκείνοι που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο μοιράστηκαν σε άλλους θαλάμους. Καθώς ο ιός μεταδιδόταν σαν τη φωτιά σε ξερό χορτάρι, κανένας δεν ήξερε ποιοι είναι φορείς και ποιοι δεν είναι. Ένα τμήμα έκλεισε, οι ηλικιωμένοι συνωστίζονταν σε αίθουσες «ο ένας πάνω στον άλλον», ενώ δεν χορηγήθηκαν τα αναγκαία προστατευτικά μέσα (μάσκες, γάντια, στολές) στο προσωπικό παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

Ο διευθυντής του ιδρύματος Μπέντε Ουόλς τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ ξεκίνησε έρευνα. Ο ίδιος επιμένει ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τις πολιτειακές αρχές για τις ελλείψεις.

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης είναι ένα από τα πιο ισχυρά κάστρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις προεδρικές εκλογές του 2015 έδωσε 60% στη Χίλαρι Κλίντον και μόνο 33% στον Ντόναλντ Τραμπ (στο Χόλιοκ η Χίλαρι πήρε 11.656 ψήφους, ο Τραμπ 4.022 ψήφους).

Οι άθλιοι χειρισμοί Τραμπ απέναντι στην κρίση και οι ανοησίες του (ενέσεις χλωρίνης για την καταπολέμηση του ιού…) δίνουν δημοσκοπικούς πόντους στον Τζο Μπάιντεν, τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το προβάδισμα του Μπάιντεν ανέβηκε στο 10% σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «USA Today» (50% έναντι 40% και 10% αναποφάσιστοι, εφόσον δεν υπάρξει άλλος διεκδικητής). Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να κατεβούν επίσης στις εκλογές οι Πράσινοι ή/και οι Φιλελεύθεροι (Libertarians).

Ίσως ο κορωνοϊός αποδειχθεί το Βιετνάμ του Τραμπ, ίσως όχι. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν μπροστά τους έξι μήνες για να κρίνουν. Και να μετρήσουν. Ο νυν Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το «καλό σενάριο» είναι 100.000 νεκροί από τον ιό. Δηλαδή όσοι οι νεκροί από το Βιετνάμ, την Κορέα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν μαζί…