ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους

565b4a4dc36188b4508b4567

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, εκτός απροόπτου την Τετάρτη, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από την ευρωβουλή όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Politico δύο είναι τα επιχειρήματα επί των οποίων θα βασίσει αύριο την πρότασή της η Επιτροπή.

Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων και το δεύτερο με το γεγονός ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Η Τουρκία από τη μεριά της, επισημαίνει το Politico, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα Δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας, η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει μεγαλοστομία τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με το ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό, τι η Τουρκία την Ευρώπη, μια και με το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού λιγότεροι πρόσφυγες έχουν πια το κίνητρο να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που θα προσέθετε μεγαλύτερο βάρος στην Άγκυρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας. Από την άλλη μεριά η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία αντανακλά την απόγνωσή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.