ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση στηρίζει, οι τοπικοί θεσμοί μπορούν;

Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβασή μας, εδώ στα ΜΠΛΟΚΙΑ, όπου αναδείξαμε την ανάγκη για «ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο που άμεσα θα βάλει σαν στόχο την δημιουργία εκατοντάδων ή και χιλιάδων θέσεων κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως εφικτό». η καλοπροαίρετη κριτική που δεχτήκαμε από πολλοίς φίλους, είναι ότι «πρέπει να σταματήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα»

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι!

Τα «συγκεκριμένα έργα», δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης.

Αν κάτι όμως έχει αποδείξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, όσον αφορά τουλάχιστον τα νησιά μας, έχει κάνει και συγκεκριμένα έργα και έχει πάρει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκαν και  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι μιλώντας π.χ. για τον τομέα του αθλητισμού, οι δεσμεύσεις του ΓΓ Αθλητισμού, Ι. Συναδινού, είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά για να γίνουν «έργα» πρέπει να περιμένουν την επίδειξη της ετοιμότητας του καθ” ύλην αρμόδιου, που είναι ο Δήμος

Ομως, μιλώντας ειδικά για την περιφέρειά μας και το νησί μας, η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Αλ. Χαρίτση για την κατανομή επιπλέον 7,8 εκατ. στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, αποδεικνύει αυτό που είχαμε σημειώσει πρόσφατα: «οτι και να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Περιφέρεια ή ο  Δήμος, που αφορούν οικονομικές ενισχύσεις, το έχουν πάρει. Ακόμα και ότι δεν έχουν ζητήσει¨.

Φέρνει ακόμα για μια φορά στο προσκήνιο, αυτό, που στο ίδιο σημείωμα, είχαμε χαρακτηρίσει ώς «αναπτυξιακό μας έλλειμμα». Είχαμε σημειώσει: «Ποια υπηρεσία στην περιφέρεια σχεδιάζει και παρακολουθεί, στα σοβαρά, τη ανάπτυξη; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ανάλογα: ποιος μηχανισμός, ποια υπηρεσία στον δήμο κάνει την αντίστοιχη δουλειά;  Ποιες είναι οι προτεραιότητες της περιφέρειας ή του δήμου για την ανεργία; Για τον αγροτοδιατροφικού τομέα; …Να μην μιλήσουμε για άλλους τομείς.»

Αυτό άλλωστε είναι που αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά, με αφορμή το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας.

Λες και δεν μεσολάβησε μια κακή χρονιά, λες και δεν υπήρξε η προσφυγική κρίση, λες και δεν έγινε τίποτα, το νέο «πρόγραμμα» επιμένει στα «κλασικά»: «Ενέργειες για την ηλεκτρονική προβολή»…»Συμμετοχή σε εκθέσεις»…»Προωθητικές ενέργειες»…¨Γαστρονομία…» κλπ…. Οτι δηλαδή είχε σχεδιαστεί πέρυσι, που, κύριος είδε τι έγινε τελικά, ότι είχε σχεδιαστεί πρόπερσι, που πάλι δεν υπήρξε κανείς απολογισμός, ότι σχεδιάζεται και γίνεται ή δεν γίνεται- κανείς δεν ενδιαφέρεται – πάντα!

Αν λοιπόν μιλάμε για «συγκεκριμένα έργα» πρέπει όλοι και όλες μας να συμφωνήσουμε, ότι αυτή η επίκληση, δεν αφορά μόνο την πλευρά της κυβέρνησης.

Πολλές και σημαντικές πτυχές αυτών των «συγκεκριμένων έργων» αφορούν τους τοπικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) οι οποίοι έχοντας την συγκεκριμένη και σε πολλές περιπτώσεις απλόχερη οικονομική στήριξη της, θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεγάλης αναπτυξιακής κλίμακας παρεμβάσεις και μάλιστα σε τομείς οι οποίοι …δεν μπορούν να φωτογραφηθούν και να να αναρτηθούν (δίκην τροπαίου των δημοσίων σχέσεων) στα «κοινωνικά δίκτυα».