ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου ξαναχτυπά: Κατέβασε από τα γραφεία της, τη φωτογραφία του Δ. Τεμπονέρα

Σε μία νέα προκλητική ενέργεια προέβη ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, ο οποίος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ στο νησί, Στρ. Μπαλάσκα, κατέβασε από τον τοίχο των γραφείων του συνδικαλιστικού οργάνου, τη φωτογραφία του δολοφονημένου εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα.

Ας σημειωθεί ότι η ενέργεια του προέδρου της ΕΛΜΕ Λέσβου που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, επικροτήθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου (τέσσερις στις επτά έδρες) που επίσης ανήκει στην ίδια παράταξη. Στη θέση του καθαιρεθέντος κάδρου αναρτήθηκε εικόνα του Ιησού Χριστού!

Όπως έγινε γνωστό, στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λέσβου λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του καθηγητή το 1991, είχε αναρτηθεί κάδρο με τη φωτογραφία του Νίκου Τεμπονέρα στον τοίχο πίσω από την θέση που συνήθως κάθεται ο πρόεδρος ως ένδειξη τιμής και μνήμης στον αγωνιστή εκπαιδευτικό. Αυτό το κάδρο με τη φωτογραφία του Νίκου Τεμπονέρα κατέβασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου παρά τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων παρατάξεων. Η φωτογραφία του δολοφονημένου καθηγητή ενοχλούσε και παλιότερα τα στελέχη της ΔΑΚΕ τα οποία και είχαν ζητήσει το κατέβασμα της.

Θυμίζουμε ότι, πρόσφατα, η ίδια πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου αποφάσισε να προκρίνει τη χρήση του ρατσιστικού όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις. Κι αυτό μάλιστα, κόντρα στο γνωστό έγγραφο του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

«Ο σάλος που έχει ξεσηκώσει η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» έγινε προκειμένου να μην προχωρήσουν και να μην επεκταθούν οι τάξεις υποδοχής και εκπαίδευσης των προσφύγων», είχε δηλώσει τότε «στο Κόκκιν»ο η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, εξηγώντας ότι μέσω αυτών των ξενοφοβικών αντανακλαστικών επιχειρείται να ανασταλούν οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για ενσωμάτωση των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας που εξέδωσε ανακοίνωση:

Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού.

Το Υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Θα ήταν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.