Την τετρασέλιδη ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr.
Υπενθυμίζεται ότι για την ρύθμιση θα αποφασίσουν την Κυριακή οι Συνδικαλιστές ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ εξέφρασε επιφυλάξεις, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται αρνητική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλακτική.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr με βάση τη ρύθμιση:
-Οι συμβασιούχοι, μέσω νέων συμβάσεων, παραμένουν στις θέσεις τους έως την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και το αργότερο έως 31.3.2018,δηλαδή, πάνω από εννέα μήνες από σήμερα.
-Για την σύναψη νέων συμβάσεων γίνεται επίκληση λόγων δημόσιας υγείας και έκτακτων συνθηκών: “Ενοψει δε των σοβαρών αυτών υπηρεσιακών κενών που προκύπτουν και της συνακόλουθης αδυναμίας κάλυψης των σχετικών αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκύψει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας στους ΟΤΑ όπου εμφανίζονται αντιστοιχα κενά”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της ρυθμισης.
-Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με όσους «περισσεύουν» με βάση τους διαγωνισμούς. Δηλαδή, αν μέσω ΑΣΕΠ προκηρυχθούν 2.500 θέσεις (σ.σ. τόσα είναι τα αιτήματα των δήμων μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη) τι θα γίνουν οι υπόλοιποι 3.683 έως τους 6.183 που, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι το σύνολο των συμβασιούχων-«παρατασιούχων» των δήμων σήμερα. Μια πρώτη απάντηση του υπουργείου είναι ότι αναμένει και νέα αιτήματα των δήμων. Ωστόσο, αν τα συνολικά αιτήματα των δήμων είναι λιγότερα από 6.183, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι «παρατασιούχοι» θα απολυθούν.
-Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους δήμους άμεσα (έως 31 Ιουλίου 2017) να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματα τους ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις στους τομείς καθαριότητας, οι οποίοι θα καλυφθούν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
-Δεν ξεκαθαρίζεται αν θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των «παρατασιούχων», ώστε να διασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα προσληφθεί μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
-Δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν εντός ή εκτός κανόνα 1 προς 4 φέτος ή 1 προς 3 το 2018. Όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr για το θέμα υπάρχει διάσταση αποψεων μεταξύ υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο υποστηρίζει ότι «είναι ένα θέμα που τέθηκε στις συζητήσεις του Μαΐου στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αλλά μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη άποψη είχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση». Ωστόσο, είναι δεδομένο οτι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με βάση τον κανόνα 1 προς 4 έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει φέτος σε 7.097 προσλήψεις, αριθμός που υπερκαλύπτει τους 6.183 συμβασιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι τον αριθμό αυτόν είχε αποκαλύψει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Τότε είχε δώσει προτεραιότητα στις παραγωγικές σχολές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, Εσωτερικών (Σχολές της Αστυνομίας), Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον τομέα της Υγείας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, κατανομή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προχωρήσει.
Άρα, εφόσον τηρηθει ο κανόνας 1 προς 4, προκειμένου να γίνουν οι 2.500 προσλήψεις στους δήμους, θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή και να γίνουν περικοπές θέσεων από άλλους φορείς, κάτι που υπαινίσσεται και στην ανακοίνωσή της η ΝΔ η οποία αφου βάζει θέμα κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με ιδιώτες, επισημαίνει ότι οι προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας «είναι αντίθετες στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί, “παγώνοντας” προσωρινά τις προσλήψεις στους υπόλοιπους τομείς, να προχωρήσει σε όσες προκύψουν με βάση και τα νέα αιτήματα των δήμων στον τομέα καθαριότητας, αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το attrition rule, προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές.
ΝΔ -συμβασιούχοι: Παράνομη & αντισυνταγματική η ρύθμιση –Γιατί αποκλείονται οι ιδιώτες;
Παράνομη και αντισυνταγματική κρίνει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο η ΝΔ την ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ «ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο. Πώς, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου; Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων».
Παράλληλα σε ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση την κατηγορεί γιατί «αποκλείει από το δημόσιο διάλογο τη δυνατότητα παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες», επιλογή, που σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας».
Τέλος στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αφενός υποστηρίζει ότι οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν καθώς «ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 – 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι». Και προσθέτει: «Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς».
Αποκλείουν από το δημόσιο διάλογο τη δυνατότητα παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. Η επιλογή αυτή όμως λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη.
Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και να βρουν μια ρεαλιστική λύση για τα δεδουλευμένα, υπόσχονται μονιμοποιήσεις με συγκαλυμμένο τρόπο.
Η ανικανότητα, ο πανικός και η αγάπη τους για την καρέκλα δεν τους αφήνει να βάλουν μυαλό.
Ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πως, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου;
Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων.
Εξάλλου, ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 – 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι.
Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς.
Συνεπώς, ας μην κοροϊδεύουν άλλο και τους συμβασιούχους και το σύνολο της κοινής γνώμης.
Κατάντησε μονότονο, κουραστικό και εξοργιστικό.
Η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες.
Οι μοναδικές αιτίες είναι η ανικανότητα, τα ψέματα και οι ιδεοληψίες της».
ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Διαπιστώνουμε συνεχώς καθημερινά ότι η Κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτε από τη μέχρι τώρα ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική της στο θέμα των σκουπιδιών. Αγκυλωμένη στο λαϊκισμό και στην ιδεοληψία της επιχειρεί απ’ ότι βλέπουμε τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για νέες πρωτοβουλίες εκτός συνταγματικού πλαισίου. Τα ψέματα πρέπει να τελειώνουν. Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπάρχουν ευθύνες και δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Οι αλήθειες για ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
- Το αδιέξοδο δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις εσφαλμένες επιλογές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ήδη από το 2015.
- Όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις – συγκεκριμένα 3 παρατάσεις συμβάσεων- ήταν «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».
- Η Νέα Δημοκρατία και σχεδόν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, ανέδειξαν την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων και τις καταψήφισαν.
- Οι Επίτροποι και τα Κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εδώ και ένα χρόνο περίπου δεν ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής. Συνεπώς η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα.
- Εδώ και μήνες η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών της δήλωνε ότι πρόθεση της είναι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
- Ενώ η απόφαση ομόφωνα κρίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παράταση των συμβάσεων η Κυβέρνηση με απίστευτη προχειρότητα προκρίνει λύση η οποία ουσιαστικά θέλει να συνεχιστούν οι συμβάσεις αυτές οι παρατάσεις των οποίων έχουν κριθεί μη νόμιμες.
- Επικαλείται λόγους έκτακτης ανάγκης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία οι οποίοι οφείλονται σε δικές της ενέργειες και παραλείψεις.
- Υπόσχονται ολοκλήρωση της προκήρυξης για μονίμους υπαλλήλους εντός 6-8 μηνών γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί.
- Αναφέρονται σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού άνω των 6.000 εργαζομένων αλλά αποφεύγουν να μας ενημερώσουν για τα σχετικά αιτήματα των Δήμων για προσλήψεις τα οποία είναι πολύ λιγότερα.
- Αποφεύγουν να απαντήσουν για το τι θα γίνει με το μεγάλο αριθμό των Δήμων της χώρας οι οποίοι έχουν εποχιακές ανάγκες καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει υπερδιπλάσιος αριθμός κατοίκων απ’ ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Ένας τέτοιος Δήμος που χρειάζεται έκτακτο προσωπικό για τους 3-4 μήνες τη θερινή περίοδο πως θα τους καλύψει για όλο το χρόνο;
- Αποκλείουν από το δημόσιο διάλογο τη δυνατότητα παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. Η επιλογή αυτή όμως λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας.
- Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα σε κορυφαίους Υπουργούς για το αν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα εντάσσονται ή όχι στον περιορισμό των προσλήψεων. Αποφεύγουν να απαντήσουν για τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οι οποίες προβλέπουν μόνο 1.900 προσλήψεις στους ΟΤΑ για φέτος και καθόλου για τα έτη 2018-2019.
- Δεν σέβονται το περιεχόμενο και το πνεύμα του άρθρου 102 του Συντάγματος για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων καθώς, από τη στιγμή που η υπηρεσία καθαριότητας πληρώνεται ανταποδοτικά από τους ίδιους τους δημότες, θα έπρεπε ο κάθε Δήμος να έχει και τη δυνατότητα της επιλογής του προσφορότερου μέσου για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
- Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι Υπουργοί επικαλούνται προσυννενοήσεις με αρμόδια δικαστικά όργανα μη σεβόμενοι τη διάκριση των εξουσιών.
Ένα λάθος ποτέ δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλο και η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτό τον δρόμο εκτός αν η επιλογή της είναι πράγματι η πλήρης κατάργηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των κομματικών της επιδιώξεων.