ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Η ώρα της απόφασης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής (Συνεχής ενημέρωση)

Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Με μια θαρραλέα απόφαση το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη, καταδικάζοντας την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ικανοποίηση και χειροκροτήματα από τις χιλιάδες που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο. Η δημοσιογραφική ομάδα της «Εφ.Συν.» και της efsyn.gr σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από τη δικαστική αίθουσα και τις συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο.
 • Μια ιστορική απόφαση με διεθνή αντίκτυπο
 • Ένοχη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
 • «Καμπάνες» σε στελέχη της οργάνωσης για οπλοκατοχή
 • Καταδίκη και για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ
 • Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα
 • Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση

Καταδίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Ζαρούλια

Μίχος

Μπούκουρας

Αρβανίτης

Συγκίνηση και χειροκροτήματα μετά τις αποφάσεις

Ιστορικές στιγμές μέσα και έξω από το Εφετείο

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Μιχαλολιάκος

Κασιδιάρης

Λαγός

Γερμανής

Παναγιώταρος

Παπάς

Ματθαιόπουλος

 

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση:

Άγγος

Αποστόλου

Καζαντζόγλου

Καλαρίτης

Μιχαλάρος

Μπαρέκας

Παπαβασιλείου

Παπαδόπουλος

Πόπορη

Ρουπακιάς

Σκιατούνης

Σκάλκος

στεργιοπουλος

στρατος

τσακανικας

τσορβας

τσαλικης

χατζηδακης

χρυσαφιτης

Ένοχοι για οπλοκατοχή

Μιχαλολιάκος, Λαγός ένοχοι για απλή οπλοκατοχή.

Ένοχοι και οι Μίχος, Μπούκουρας για το ένα λειόκανο

Ένοχος για το ένα όπλο ο Κασιδιάρης

Ένοχος για το ένα όπλο ο Κασιδιάρης

Ένοχος για οπλοκατοχή ο Γιώργος Γερμενής

Ένοχος για οπλοκατοχή (όχι διακεκριμένη) ο Γιώργος Γερμενής

Ένοχη και η σύζυγος Ρουπακιά

Ένοχη για ψευδή κατάθεση η Μαργαρίτα Μικελάτου, σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά.

 

Ξέσπασε σε χειροκροτήματα το πλήθος μετά την απόφαση για Ρουπακιά

Ξέσπασε σε χειροκροτήματα το πλήθος μετά την απόφαση για Ρουπακιά

Ένοχη για οπλοκατοχή η αστυνομικός Βενετία Πόπορη

Πρόκειται για την αστυνομικό που υπηρετεί ακόμη στον Πειραιά.

Σε λίγο οι αποφάσεις για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης

Σε λίγο οι αποφάσεις για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης

Οι αποφάσεις για το ΠΑΜΕ

Η κατηγορία μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη από απόπειρα ανθρωποκτονίας και κρίνονται ένοχοι οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης.

Για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Ένοχοι όλοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Το δικαστήριο κρίνει ένοχους όλους όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Ένοχοι όλοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα

Όλοι οι κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι, εκτός από τους Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.

Ένοχοι είναι οι:

 • Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
 • Γεώργιος Δήμου
 • Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
 • Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
 • Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
 • Αναστάσιος Μιχάλαρος
 • Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
 • Γεώργιος Σκάλκος
 • Γέωργιος Σταμπέλος
 • Λέων Τσαλίκης
 • Αθανάσιος Τσόρβας
 • Νικόλαος Τσόρβας και
 • Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Ένοχος για όλα ο Ρουπακιάς

Ξεκινά η ανακοίνωση των αποφάσεων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ένοχος για όλα ο Ρουπακιάς

Απόντες όσοι κατηγορούνται γι

Ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το αντιφασιστικό κίνημα, καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής ρίχνει «αυλαία». Στις 11 η ανακοίνωση της απόφασης της έδρας. «Φωνή λαού» έξω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρις ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς η πολύκροτη και ιστορική δίκη ρίχνει «αυλαία» με την ανακοίνωση της απόφαση της έδρας για τους 68 κατηγορούμενους.

Στις 11 το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής μάχης και επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Από την πρώτη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα έχουν μεσολαβήσει 453 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν 216 μάρτυρες, αναγνώστηκαν 438 έγγραφα και απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας αποκαλύφθηκε στην ολότητά του το έργο της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

 

Οι κατηγορίες και οι κομβικές υποθέσεις

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 68 άτομα εκ των οποίων οι 65, ανάμεσά τους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η πάλαι ποτέ ηγετική ομάδα της οργάνωσης, αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα αδικήματα και το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Τόσο ο «φίρερ» όσο και ακόμη είκοσι άτομα (ανάμεσά τους πρώην βουλευτές και πυρηνάρχες) κατηγορούνται και για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραξε σωρεία κακουργημάτων.

Όπως είναι γνωστό, στη δικογραφία εμβληματική θέση έχει η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας της Χρυσής Αυγής στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. 

Σημαντική θέση στην ιστορική θέση έχουν ακόμη η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012 και η επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ το 2013.

«Φωνή λαού» στο Εφετείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ιστορικό ραντεβού, όμως, δίνει έξω από το Εφετείο και το αντιφασιστικό κίνημα με οργανώσεις, συλλογικότητες, συνδικάτα, φορείς και κόμματα να απευθύνουν κάλεσμα συγκέντρωσης για δυναμική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την ΕΛ.ΑΣ. να φροντίζει να βρίσκεται επί ποδός για τις αυριανές εκδηλώσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου θα βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Παράλληλα, σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από τα ξημερώματα.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι τη λήξη της δίκης της Χ.Α.

Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, είναι «ενοχή» τότε εκτιμάται πως η υπόλοιπη διάρκεια της δίκης θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η συζήτηση για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Αν η κρίση των δικαστών είναι «αθώωση» τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση

Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η «μάχη των ελαφρυντικών» είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο.

Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι 24 κατηγορούμενοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, εφόσον κριθούν ένοχοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65.

Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

 • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
 • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Οι δρόμοι γεμίζουν

Στο ακροατήριο και ο Σεβαστίδης

Εντός της αίθουσας στο ακροατήριο βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Τι γίνεται μέσα στην αίθουσα

Προς το παρόν κανένας από τους κατηγορουμένους δεν έχει βρεθεί στην αίθουσα του Εφετείου, ενώ οι έξι συνήγοροι της υπεράσπισης έχουν πάρει τη θέση τους στα έδρανα.

Άδεια η αίθουσα, εξονυχιστικοί έλεγχοι, μαζεύεται ο κόσμος στους δρόμους

Γεμίζουν σιγά σιγά οι δρόμοι έξω από το Εφετείο με χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται να βροντοφωνάξουν «Δεν είναι αθώοι» αναμένοντας την απόφαση της κρίσιμης δίκης.

Εντός του Εφετείου η αίθουσα είναι προς το παρόν άδεια, ενώ οι έλεγχοι για την είσοδο στο κτίριο είναι εξονυχιστικοί.

Στο θεωρείο της αίθουσας τελετών οι δημοσιογράφοι.

Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών»

«Φωνή λαού» στο Εφετείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ιστορικό ραντεβού, όμως, δίνει έξω από το Εφετείο και το αντιφασιστικό κίνημα με οργανώσεις, συλλογικότητες, συνδικάτα, φορείς και κόμματα να απευθύνουν κάλεσμα συγκέντρωσης για δυναμική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την ΕΛ.ΑΣ. να φροντίζει να βρίσκεται επί ποδός για τις αυριανές εκδηλώσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου θα βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Παράλληλα, σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από τα ξημερώματα. 

68 κατηγορούμενοι, ένα κόμμα, μία εγκληματική οργάνωση

Τρεις είναι οι εμβληματικές υποθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012) και η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα)./

Το μεγάλο διακύβευμα, όμως παραμένει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για την οποία κατηγορούνται 65 άτομα, ενώ τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος όσο και κεντρικά στελέχη της οργάνωσης (ανάμεσά τους πρώην βουλευτές και πυρηνάρχες) κατηγορούνται και για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραξε σωρεία κακουργημάτων.

Αναλυτικά:

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας) – Κατηγορούμενοι: 18

 • Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
 • Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία
 • Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :
 • Ιωάννης Άγγος
 • Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
 • Γεώργιος Δήμου
 • Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
 • Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
 • Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
 • Αναστάσιος Μιχάλαρος
 • Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
 • Σταύρος Σαντοριναίος
 • Γεώργιος Σκάλκος
 • Γέωργιος Σταμπέλος
 • Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
 • Λέων Τσαλίκης
 • Αθανάσιος Τσόρβας
 • Νικόλαος Τσόρβας και
 • Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος ) – Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

 • Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
 • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
 • Δημήτριος Αγριογιάννης
 • Θωμάς Μαριάς και
 • Μάρκος Ευγενικός.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη) – Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4

 • Αναστάσιος Πανταζής
 • Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
 • Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
 • Ιωάννης Καστρινός.

Εγκληματική οργάνωση

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής – βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

 • Νίκος Μιχαλολιάκος
 • Χρήστος Παππάς
 • Ηλίας Κασιδιάρης
 • Γιάννης Λαγός
 • Ηλίας Παναγιώταρος
 • Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
 • Ελένη Ζαρούλια
 • Γιώργος Γερμενής
 • Παναγιώτης Ηλιόπουλος
 • Νίκος Μίχος
 • Γιώργος Γερμενής
 • Αντώνης Γρέγος
 • Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
 • Ευστάθιος Μπούκουρας
 • Πολύβιος Ζησιμόπουλος
 • Νίκος Κούζηλος
 • Αρτέμης Ματθαιόπουλος
 • Δημήτρης Κουκούτσης.
 • Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

 • Διονύσης Αγιοβλασίτης
 • Γεώργιος Αποστολόπουλος
 • Νικόλαος Αποστόλου
 • Χρήστος Γαλανάκης
 • Σαββας Γαροφαλάκης
 • Αριστόδημος Δασκαλάκης
 • Γεώργιος Καλπιτζής
 • Διονύσιος Λιακόπουλος
 • Εμμανουήλ Μαυρικάκης
 • Θωμάς Μπαρέκας
 • Νικολέτα Μπενέκη
 • Νικόλαος Παπαβασιλείου
 • Γιώργος Περρής
 • Γιώργος Πετράκης
 • Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
 • Βασίλειος Σιατούνης
 • Θεώνη Σκαρπέλη
 • Θέμις Σκορδέλη
 • Χρήστος Στεργιόπουλος
 • Αθανάσιος Στράτος
 • Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους

 • Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση
 • Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και
 • Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

 

Η Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο

Από νωρίς το πρωί κατέφθασαν στο Εφετείο η Μάγδα και ο Παναγιώτης Φύσσας.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου είχε στείλει κάλεσμα στο αντιφασιστικό κίνημα για δυναμική κινητοποίηση σήμερα έξω από το Εφετείο.

«Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα» ανέφερε το μήνυμα.

Βούτσης: Ημέρα δικαίωσης μιας τιτάνιας προσπάθειας

Στην Μάγδα Φύσσα και τον αντιφασιστικό αγώνα επικεντρώθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης προσερχόμενος στην αίθουσα του Εφετείου.

«Σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα που τόσα χρόνια ήταν επικεφαλής μιας τιτάνιας προσπάθειας για να απονομιμοποιηθεί η δράση αυτής της πολιτικής οργάνωσης η οποία πρέπει να καταστεί εγκληματική οργάνωση και με τον νόμο για να μην υπάρξουν άλλα θύματα».

Αντιπροσωπεία Ν.Δ. στη δίκη

Ο Γιώργος Στεργίου, γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, δήλωσε έξω από το Εφετείο «Η Νέα Δημοκρατία έφραξε το δρόμο στους ρατσιστές και τους νοσταλγούς του φασισμού. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη θέτοντάς τους στο περιθώριο, ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που αξιολογείται ποινικά από την Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας θα είναι διαρκής.
 

 

 

Χρυσή Αυγή: Η ώρα της ιστορικής απόφασης - Παλλαϊκή κινητοποίηση

Χρυσή Αυγή: Η ώρα της ιστορικής απόφασης – Παλλαϊκή κινητοποίηση

Η ώρα της κρίσης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στις 11 ανακοινώνει την απόφασή της η έδρα. Χιλιάδες αντιφασίστες στους δρόμους από νωρίς το πρωί. η δημοσιογραφική ομάδα της «Εφ.Συν.» και της efsyn.gr σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από τη δικαστική αίθουσα και τις συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο.

 

Τσίπρας: Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει» δήλωσε από το Εφετείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «επί 7 ολόκληρα χρόνια αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της αυτή η ηρωική μορφή η Μάγδα Φύσσα και σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια».

«Η ετυμηγορία του λαού της Αθήνας είναι πως δεν είναι αθώοι για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού η ιστορία αυτού του τόπου».

«Θεωρώ πως η εγκληματική συμμορία έχει καταδικαστεί στη συνείδηση τη τεράστιας πλειονότητας του ελληνικού λαού. Εντούτοις, έχει ιδιαίτερη σημασία η καταδίκη των άμεσων δολοφόνων και εκείνων που αποτελούν το στελεχικό της επιτελείο, μαζί κι εκείνων που ενόψει της δικαστικής απόφασης εγκατέλειψαν το πλοίο σαν τα ποντίκια. Γιατί είναι αναγκαίο να σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι σ’ αυτήν εδώ τη χώρα η φασιστική βία δεν είναι ανεκτή. Και πως κάθε χέρι που θα τραβήξει μαχαίρι ή θα υψωθεί σε φασιστικό χαιρετισμό, θα κοπεί» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο συγγραφέας και ιστορικός, Γιώργος Αλεξάτος, με αφορμή το νέο του βιβλίο.

 

Οκτώ κατηγορούμενοι στην αίθουσα

Παρόντες στην αίθουσα οι Άγγος, Μιχαλάρος, Καζαντζόγλου, Χρυσαφίτης, Σκάλκος, Θανάσης και Νίκος Τσόρβας όλοι τους κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα.

Παρών και ο Χατζηδάκης, κατηγορούμενος για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

 

Παίρνουν θέση στα έδρανα

Συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής παίρνουν θέση στα έδρανα της αίθουσας.

 

Λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο

Μια ιστορική ημέρα για το αντιφασιστικό κίνημα.

 

Δήλωση Φώφης Γεννηματά στο Εφετείο

Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό.

Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί.

Κι αυτός είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται. Ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία.

Στον δρόμο το αντιφασιστικό κίνημα – Δεν είναι αθώοι

Συγκινητικές στιγμές λίγο πριν την απόφαση

Έντονη είναι η συγκινησιακή φόρτιση στο Εφετείο με αρκετό κόσμο που είχε βρεθεί σε πάρα πολλές από τις συνεδριάσεις να μην έχει καταφέρει να βρεθεί σήμερα εντός της αίθουσας και να συμπαραστέκεται πίσω από τα κάγκελα στη Μάγδα Φύσσα.