ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Και παιδιά άνεργων στα ολοήμερα σχολεία, με δυνατότητα πρωινής ζώνης

mpratisoloimera

Και για παιδιά άνεργων γονέων και με δυνατότητα Πρωινής Ζώνης θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο τόσο ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όσο και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων.

Ρυθμίζονται, έτσι, με διευκρινιστική εγκύκλιο, τα “ανοιχτά μέτωπα” κριτικής στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για ένα σχολείο “ποιότητας και ισότητας”, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Ν. Φίλη.

Πλέον στο Ολοήμερο Πρόγραμμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων δύνανται να εγγράφονται:

α) Οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι.

β) Οι μαθητές, των οποίων οι γονείς / κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις, ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης, φυλακισμένους.

Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας ορίζει και τη δυνατότητα Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7 π.μ. – 8 π.μ.) σε σχολεία όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.

Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8θέσια και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9θέσια και άνω. Για τα τμήματα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7 π.μ. – 8 π.μ.) στα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός είναι πέντε νήπια.

Σημειωτέον για το ολοήμερο, στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων/ προνηπίων σε Ολοήμερο Τμήμα είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο,
συγκροτούνται κοινά τμήματα.

Οι διευθύνσεις σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία καλούνται έως τις 10 Ιουνίου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με σκοπό την ενημέρωσή τους. Η προθεσμία εγγραφής στα ολοήμερα λήγει 21 Ιουνίου.

Για αιτήσεις μετά τις 22 Ιουνίου 2016, απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.