ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Καρτέλ Κατασκευαστικών: Πάρτυ δισεκατομμυρίων διάρκειας 27 χρόνων εις βάρος των φορολογούμενων

dimosia-erga-11439496526

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπει το σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών (ελληνικών και ξένων Ομίλων) για το καρτέλ που είχαν δημιουργήσει στα δημόσια έργα από το 1989. Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού αφορά διαγωνισμούς δημόσιων έργων στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων έργα κατασκευής οδικών αξόνων, έργα για το Μετρό, προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών / σταθμών. Στις 21 Ιουλίου συνεδριάζει η ολομέλεια για να εξετάσει εάν συντρέχει παράβαση του νόμου.

Το καρτέλ υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων αναταγωνιστών ή και με την σύναψη διασφαλιστικών αποζημιωτικών συμφωνητικών

Πώς οι μεγαλοεργολάβοι «έτρωγαν» δημόσιο χρήμα εις βάρος των φορολογούμενων

Από το 1989 έως το 2016 μεγαλοκατασκευαστικές χειραγωγούσαν διαγωνισμούς δημοσίων έργων, όπως μεγάλους οδικούς άξονες, έργα Μετρό, προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, λειτουργώντας ως καρτέλ.

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων, όπως δημοσιεύονται στην έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκύπτει πως οι εμπλεκόμενες εταιρείες προέβαιναν σε συννενοησεις αναφορικά με τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του ανάδοχου ανα διαγωνισμό, τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων, την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε δαιγωνισμούς, έναντι ανταλλαγμάτων, την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρ΄ατην συμμετοχή τους κατά τα φαινόμενα σε ανταγωνιστικά σχήματα ή/και την παραίτηση από διαγωνισμούς με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση έργων.

Με βάση την εισήγηση της Επιτροπής είχαν συμμετοχή στις συννεονήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς οι εταιρείες ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, INTRACOM, FCC, VINCI, HOCHTIEF, SIEMENS, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟ-ΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESA RIZZANI, MAIRE TECNIMONT.

Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιρειών, ως προς τις οποίες όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, SOMAGUE, ENGENHARIA