ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Κ. Αμπέλα από την Λέσβο: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει όλο το πρόβλημα μόνη της

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα και ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας επισκέφτηκαν τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Η σημαντική βελτίωση που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στον ηγετικό και συντονιστικό ρόλο του κ. Μουζάλα και φυσικά στην τοπική κοινωνία, τον δήμαρχο και τα άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης που εργάστηκαν για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα εδώ στη Λέσβο», τόνισε με δήλωση του σήμερα μέσα από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα. «Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε την κατάσταση και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τη βελτίωση. Φυσικά υπάρχει ανάγκη και βάση για περεταίρω βελτιώσεις» είπε επίσης.

Ο κ. Αμπέλα τόνισε επίσης πως μέσα από τη Μόρια πρέπει «να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τους θυμίσουμε τις υποχρεώσεις τους ως κράτη- μέλη. Είχαμε αποφασίσει σχετικά με 160.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχουμε μόνο 14.000. Οπότε, ναι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Κάνουμε έκκληση στα κράτη- μέλη ότι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους και να μετακινήσουμε πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μετεγκατάστασης».

«Πολύ κοντά στην πρώτη επέτειο της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 με την Τουρκία», είπε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Αμπέλα, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την τήρηση της, επειδή είναι σημαντικό να συνεχίσει να ισχύει».