ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

«Λύσεις για τους πιο αδύναμους»: Οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

aleksis-tsipras-sunantisi-me-tous-proedrous-ton-epistimonikon-foreon

«Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ζητώντς από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις. – Δείτε τι τόνισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γ. Κατρούγκαλος, συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

           

«Η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

 Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να μην τραβάνε το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι

“Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800-1000 ευρώ το μήνα και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000, 80.000, 100.000 ευρώ το χρόνο που φοράνε τη γραβάτα την Αrmani και τη Dior” είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης με τους επιστημονικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Επομένως είπαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος σαν επιδοτούν τις συντάξεις άλλο και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως. Στη συζήτηση που έγινε αυτό έγινε γενικά αποδεκτό” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως  οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

“Εμείς όμως θέλουμε να πάρουμε μέτρα και για να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών” συνέχισε και μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν για τους νέους επιστήμονες. “Ο πρωθυπουργός πρότεινε και το δέχθηκαν οι συνομιλητές μας να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού. Και για να έχουν μια βοήθεια τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας. Να πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματος και τα τρία τελευταία χρόνια στο 17%”.

http://left.gr/