ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Μείωση κρατήσεων στον τουρισμό και τα πρόβλημματα κάτω από το χαλί

image

Ο τουρισμός είναι από εκείνους τους οικονομικούς κλάδους που υποχρεωτικά στηρίζεται σε όλη την τοπική κοινωνία για να παράξει και να πουλήσει στη συνέχεια το προϊόν του.

Το «τουριστικό προϊόν» είναι από τα ίδια τα πράγματα ένα κοινωνικό προϊόν, ένα προϊόν στο όποιο συμβάλλει το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας.

Αυτό το προϊόν το διαχειρίζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και η τοπική κοινωνία μέσω των φορέων της, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Άρα λοιπόν δικαιούται η τοπική κοινωνία να έχει λόγο και να ζητήσει λογαριασμό από όλους τους παραπάνω, για το πως το διαχειριστήκαν και το διαχειρίζονται.

Ότι υπάρχει μείωση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τα ποσοστά άλλωστε μιλάνε από μόνοι τους. Καμία φορά όμως τα ποσοστά δεν δείχνουν το σύνολο του προβλήματος, αλλά ένα μέρος του.

Σε τι ισοδυναμεί η εκτιμούμενη πτώση 70% στις κρατήσεις για τη Λέσβο;. Όχι πάνω από 65000 τουρίστες. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ένιαι όσοι κατεβαίνουν μέσα σε δυο Σαββατοκύριακα στη Ρόδο. Προφανώς και είναι μεγάλα νούμερα για το νησί μας, αλλά φανερώνουν και το πρόβλημα του τουρισμού μας..

Εξηγούμαστε:

Πέρυσι στην στην Ελλάδα ήλθαν πάνω από 20 εκατ.  τουρίστες.
Στη Λέσβο ήρθαν πάνω – κάτω 80.000, σε μια σεζόν που κρατάει πάνω – κάτω δυόμιση μήνες.

Πρώτο συμπέρασμα; Τόσες δεκαετίες διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες έξοδα προβολής και προώθησης από τους τοπικούς επιχειρηματίες και τους άλλους φορείς του τοπικού τουρισμού, το μόνο που έχουν καταφέρει να κάνουν είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό.

Το έχουμε ξαναπεί: Η προσφυγική κρίση ανάμεσα στα άλλα ξεγύμνωσε το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού στη Λέσβο και για αυτό το μοντέλο υπάρχουν ευθύνες.

Να πούμε και κάτι άλλο: Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της ζημιάς, το καλύπτουν οι προσφυγικές ροές, αλλά και οι εθελοντές και αλληλέγγυοι. Προφανώς και αυτό δεν κάνει τον τουρισμό μας βιώσιμο, αλλά αυτό το γεγονός αποκάλυψε και μια άλλη πραγματικότητα του τουρισμού μας:

Η έντονη εποχικότητα πάνω στην οποία στηρίζεται, οι αντίστοιχες υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτή την εποχικότητα, με τίποτα δεν μπορούν να στηρίξουν επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και την χειμερινή περίοδο. Οποιος/α προσπάθησε να «κλείσει» δωμάτια, ειδικά στις βόρειες περιοχές του νησιού, μπορεί να το καταλάβει αυτό Πόλυ καλά:

Συμπέρασμα δεύτερο; Οι διαχειριστές του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, της κοινής μας δηλαδή περιουσίας, όχι μόνο το περιόρισαν στους απελπιστικά δύο – δυόμιση μήνες του καλοκαιριού, αλλά έχουν υπονομεύσει και οποιοδήποτε δυνατότητα επέκτασης της σεζόν, για τα επόμενο πολλά χρόνια.

Είναι τραγικό εμάς να μας κάνει τόση μεγάλη ζημιά μια τόσο απειροελάχιστη (για τα συνολικά δεδομένα της Ελλάδας) μείωση του τουρισμού, όπως είναι τραγικό μετά από τόσα χρόνια, να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε την επέκταση της σεζόν.

Μερικοί αισθάνονται δικαιωμένοι που ισχυρίζονταν ότι «το προσφυγικό θα χτυπήσει τον τουρισμό». Δεν θα έπρεπε όμως. Ένα γιατί ουσιαστικά το προσφυγικό δεν χτύπησε τον τουρισμό, αλλά αυτούς τους λίγους τους ελάχιστους σε σχέση με όσους μετακινούνται για τουριστικούς σκοπούς που ακύρωσαν την επίσκεψη τους εδώ

Και επιπλέον δε θα έπρεπε να αισθάνονται δικαιωμένοι, γιατί και αυτοί, ως επαγγελματίες του χώρου, δεν έκαναν και πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια που είχαν και έχουν τα ήνια της ναυαρχίδας του τουρισμού στα χέρια τους, να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Να κάνουμε τα πάντα λοιπόν προκειμένου να «σώσουμε» τη φετινή σεζόν. Αν όμως ταυτόχρονα δεν βγάλουμε από κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήμματα του τουρισμού στη Λέσβο, πολύ φοβόμαστε ότι θα κάνουμε πάλι μια «τρύπα στο νερό».