ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση για τον ΦΠΑ

Φωτο: Γ. Παπαδόπουλος

Η πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη σπάνια γεμίζει. Σήμερα η συγκέντρωση με την οποία κορυφώθηκε η γενική απεργία στο νησί με αίτημα την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ γέμισε απ΄ άκρη σ΄ άκρη την μεγάλη πλατεία στο λιμάνι της πόλης.

Κλειστές οι υπηρεσίες, οι τράπεζες, μαγαζιά και κάθε λογής επιχειρήσεις, κλειστές παρέμειναν σήμερα ακόμα και επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τα περίπτερα. Κλειστές έμειναν και οι μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ αφού ομάδες εργαζομένων επέβαλαν το κλείσιμο τους από νωρίς το πρωί.

«Το μεταναστευτικό και ο ΦΠΑ είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους με κάτι κοινό. Την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης στον τόπο μας που θέλει να τον μετατρέψει σε μια απέραντη φυλακή ψυχών με εξαθλιωμένους οικονομικά κατοίκους» σημείωσε στην κεντρική του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας. Και συνέχισε: «Την ώρα που οι φορείς των άλλων περιοχών της πατρίδας μας συνεδριάζουν για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αμυνθούμε στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου «ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε από την Πολιτεία για τις παραμεθόριες περιοχές -μην ξεχνάτε ότι και ο νομός Έβρου είχε μειωμένο ΦΠΑ- ως προνόμιο για την παραμονή μας σε ένα τόπο κοντά σε έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα. Τώρα τι έγινε; Μήπως το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Μήπως και μετακινήθηκαν τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως δεν έχουμε πια τεράστια κόστη μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων; Μήπως δεν έχουμε τεράστια χρονικά κόστη;».

Στο δικό του χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σημείωσε πως «η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης».

Χαιρέτισαν, επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής όπου όμως δεν επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα τους δεδομένου του ότι ο γενικός γραμματέας απουσίαζε.

Ανάλογη ήταν η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και των πολιτών της Λήμνου.

Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση με την οποία διεκδικήθηκε η παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κηρύχθηκε με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων σε Λέσβο και Λήμνο.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ελπίδες αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Μάρτιο

Ελπίδες ότι μπορεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου να αναβληθεί για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον προκύπτουν από τις συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων και των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που επιχειρείται να τεθεί αύριο προς διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, είναι η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018 είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.  Από την κατάργηση οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%.

Πάντως, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές έχει γίνει και τυπικά αποδεκτό το αίτημα για την αναβολή των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες (που ήταν μέρος της 3ης αξιολόγησης) για τον Μάρτιο και την επόμενη αξιολόγηση.

Πηγή: Zougla. gr