ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Με τον τρόπο του Μπόρχες

Ξαφνικά συννέφιασε και βρέχει, Μεγαλοπαρασκευιάτικα. Η σκηνοθεσία που έστησε ο θεός των χριστιανών, έχοντας δημιουργήσει την Γη και το σίδερο μέσα της, για να φτιάξουν οι άνθρωποι τα καρφιά που θα τον καρφώσουν, που δημιούργησε την φιλία και την προδοσία για να τον προδώσει ο Ιούδας ο εταίρος του, τα δέντρα για να φτιάξουν από το ξύλο τον σταυρό, την δουλεία για να τιμωρηθεί ο ίδιος με σταυρικό θάνατο, τον ουρανό για να βρέξει σήμερα.

Το θείο δράμα – που κρατά τρεις ημέρες όπως το άλλο δράμα, το τραγικό, του Διονύσου. Τα ιδιόμελα άσματα και οι κήποι του Αδώνιδος, που τους περιφέρουν οι πιστοί σε λιτανείες, πενθώντας τον νεκρό θεό τους, τον θεό τους που βίωσε σαν άνθρωπος τον πόνο και την ντροπή και τον εξευτελισμό – και τέλος, τον ατιμωτικό θάνατο. Σαν δούλος που δραπέτευσε..

Ο θεός ενανθρωπισμένος υφίσταται την ταπείνωση, τον εξευτελισμό από τους συνανθρώπους, που τον καθυβρίζουν και τον λοιδορούν και τέλος τον σκοτώνουν. Ο θεός της άκρας ταπείνωσης. – Όμως αυτός που ταπεινώθηκε, αυτός που πέθανε τον πιο ταπεινωτικό των θανάτων, αυτοκτονώντας, αυτός που η ψυχή του φέρει το μίασμα στους αιώνες των αιώνων, αυτός που ονειδίζεται και λοιδορείται είναι ο άλλος – ο προδότης.

Έτσι ο Μπόρχες φαντάζεται έναν θεολόγο, που καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο θεός ενανθρωπίσθηκε μεν, αλλά σε άλλο πρόσωπο, όχι στο πρόσωπο του Εμμανουήλ. Άλλο πρόσωπο συγκεντρώνει όλο το μίσος και την κακία των ανθρώπων, χιλιετίες τώρα. Ο θεός ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Ιούδα του Ισκαριώτη.