ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Για πρώτη φορά μετά από μήνες κάτω από 3.000 ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο

Κάτω από 3000 είναι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο μεταναστών και προσφύγων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου. Κι αυτό όταν την 1η Ιανουαρίου ο αριθμός αυτός ήταν 5.591 και από τότε μέχρι και σήμερα ήρθαν στο νησί συνολικά 1273 άτομα. Δεδομένου λοιπόν του ότι σήμερα ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο είναι 2.999 άτομα από το νησί στην πραγματικότητα αναχώρησαν 3.865 άτομα είτε γιατί ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί έγινε δεκτή η αίτηση ασύλου που υπέβαλλαν, είτε τέλος γιατί έφυγαν πίσω στην πατρίδα τους ή στην Τουρκία μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τη  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.462 άτομα. Από αυτά 2.999 στη Λέσβο, 3.754 στη Χίο και 1.709 στη Σάμο.

Από χθες Πέμπτη το πρωί ως σήμερα Παρασκευή το πρωί στη Χίο πέρασαν δυο άτομα, στη Σάμο 12 ενώ προς τη Λέσβο οι ροές ήταν μηδενικές.

Τέλος σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς το λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας, η επανεισδοχή 20 μεταναστών, 18 ανδρών και δυο γυναικών. Από αυτούς οι επτά ήταν υπήκοοι Πακιστάν, οι τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι πέντε υπήκοοι Μαρόκο και οι τέσσερις υπήκοοι Αλγερίας.

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε κτίριο που είχε καταληφθεί. Συνελήφθησαν 23 πρόσφυγες και 12 «αλληλέγγυοι»

Επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε χώρα, νωρίς σήμερα τα χαράματα, σε παλιό βιομηχανικό κτίριο ιδιοκτησίας της ALPHA BANK όπου είχαν κάνει κατάληψη ομάδες «αλληλέγγυων» και το χρησιμοποιούσαν ως δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έγινε στο κτίριο πρώην ΣΤΕΠ, στα βόρεια όρια της πόλης της Μυτιλήνης, δίπλα από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 23 πρόσφυγες και μετανάστες, 15 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράκ και ένας υπήκοος Πακιστάν. Επίσης, συνελήφθησαν 12 «αλληλέγγυοι» της συλλογικότητας «No Border», έξι Γερμανοί, δυο υπήκοοι ΗΠΑ, και από ένας υπήκοοι Αυστρίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ έγινα παρουσία εισαγγελέα μετά από υποβολή έγκλισης από την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, τράπεζα, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.