ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Να δοθούν τα κλειστά σχολεία για τη στέγαση προσφύγων-Πρόταση Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης

Δημόσια έκκληση σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς του βορείου Αιγαίου ώστε να συνδράμουν για την παραχώρηση των κλειστών σχολείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, που έχουν πάψει να λειτουργούν από χρόνια, για τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών απηύθυνε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.

Οι ασυνήθιστες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας «μάς φέρνουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, δοκιμάζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης οντότητάς μας. Ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ως συλλογικότητες, ως άτομα, τούτες τις δύσκολες ώρες και μέρες ολιγωρήσαμε έναντι των συνανθρώπων μας, Ελλήνων και αλλοδαπών» τονίζει ο κ. Καλάργαλης προς τους εκπρόσωπους ιδιωτικών και δημόσιων φορέων του Βορείου Αιγαίου.

«Ας σκεφθούμε ότι όσοι δοκιμάζονται, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είναι συνάνθρωποί μας, επομένως έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον καθένα μας. Η όποια υστέρηση της κεντρικής διοίκησης δεν δικαιολογεί την εν μέρει αντίστοιχη δική μας. Γνωρίζουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες, ταγοί και πολίτες, κατά το παρελθόν συνέβαλαν στην αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων, έστω κι αν δεν ήταν της αρμοδιότητάς τους. Ό,τι δεν μπορέσαμε να πράξουμε τις προηγούμενες μέρες είναι δυνατό να το πράξουμε τώρα» τονίζει ο κ. Καλάργαλης.

Ο κάθε φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, όπως προτείνει ο κ. Καλάργαλης καλείται να συμβάλει πέραν των μέχρι σήμερα πράξεών του ώστε οι διαμένοντες στα νησιά μας, μόνιμοι κάτοικοι ή όχι να υποστηριχτούν περαιτέρω. «Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι πρέπει να μας χαρακτηρίζει η προσφορά σε όλους τους συνανθρώπους» αναφέρει.

Ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπως τονίζει στην δημόσια έκκληση του στους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συναινεί να παραχωρήσουν, για προσωρινή στέγαση, οι Δήμοι τα κτίρια των σχολείων που έχουν πάψει να λειτουργούν από χρόνια.

Τέλος, προτρέπει τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, εφόσον το επιθυμούν, να συμβάλουν πέραν των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων στην υποστήριξη των μαθητών, καθώς και άλλων παιδιών και εφήβων που βρίσκονται στις Δομές Φιλοξενίας των νησιών.

«Μπορούμε και πρέπει στα όνειρά μας να συμπεριλάβουμε και τα όνειρα των άλλων, των αδυνάμων. Ας συνδυάσουμε το ευαγγελικό «Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με…» με την ενεργοποίηση των ουμανιστικών χαρακτηριστικών μας» αναφέρει.