ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι αλήθειες για τον ΦΠΑ και τι κρύβουν οι “επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου”

 

Οπως είναι γνωστό, από τις διαδικασίες του συνεδρίου, αποφάσισαν να απέχουν οι λεγόμενοι “επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου” (δες εδώ ποιοι είναι αυτοί οι φορείς).

Πρέπει να μας είναι σε όλους και σε όλες καθαρό: Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο συνέδριο, ακόμα και δια μέσου εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεων και πορειών, ‘ήταν καλοδεχούμενη. Με αυτό τον τρόπο, ήταν μέρος των διαδικασιών του συνεδρίου, γιατί η κοινωνία μιλάει και με αυτό τον τρόπο!

Ειδικά σε περιόδους που η τοπική μας κοινωνία έχει οξυμένα μια σειρά βασικά προβλήματα.

Πάνω σε αυτά τα προβλήματα “σπεκουλάρουν” οι λεγόμενοι “φορείς” και προσπαθούν, τη λύση αυτών των προβλημάτων να την προσανατολύσουν σε τέτοια κατεύθυνση, που να εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα!

Τα αιτήματα των λεγόμενων “φορέων” είναι δύο: Το “προσφυγικό” που το βάφτισαν “μεταναστευτικό” και η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Για να στηρίξουν την προπαγάνδα τους, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και παραπληροφορούν, με στόχο να φοβίσουν τους πολίτες και να έχουν την στήριξή τους.

Στην πραγματικότητα και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τα προνόμια που έχουν τα πλουσιότερα τμήματα των “φορέων”.

Οι αλήθειες για τον ΦΠΑ και τι κρύβουν οι φορείς.

Είναι αλήθεια, ότι από την πρώτη Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί να καταργηθούν οι μειωμένοι, κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ, που ισχύουν, ακόμα στα νησιά μας. Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη φάση της κατάργησης τους, μιας και για το νησί μας, η Ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματευόταν συνεχώς με τους δανειστές και έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις.

Είναι επίσης αλήθεια, ότι οι πολίτες, ως καταναλωτές, όλοι και όλες δηλαδή, θα έχουν μια ετήσια επιπρόσθετη επιβάρυνση στο κόστος ζωής, κατά μέσο όρο, περίπου 500 ευρώ, εξ’ αιτίας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.

Δεν είναι αλήθεια και αυτό το κρύβουν οι φορείς, ότι “η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τα νησιά, για αυτό κατάργησε τον ΦΠΑ”. Η ελληνική κυβέρνηση, υποχρεώθηκε από τους δανειστές να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υποχρεώθηκε να κόψει το ΕΚΑΣ

Δεν είναι αλήθεια και αυτό το κρύβουν οι φορείς, ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν πάλεψε, προκείμενου να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.  Στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, το έδαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν από την αρχή «ναρκοθετημένο».

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση τους αλλά και η αποδοχή τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε, ανάμεσα στα άλλα επώδυνα, μέτρα που συμφώνησαν για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων”.

Με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε για ακόμα μια φορά καθαρά η δέσμευση της τότε  κυβέρνησης της Ν.Δ., για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου». 

Δεν είναι αλήθεια και αυτό το κρύβουν οι φορείς ότι “αν καταργηθούν τώρα οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουν”.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση τον Αύγουστο, να “ξαναγίνουμε κανονική χώρα” και για όσο υπάρχουν ακόμα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή ένωση να τον επαναφέρει! Αυτό άλλωστε το άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο.

Τι δεν λένε οι φορείς

Οι φορείς, προκειμένου να φοβίσουν τους συμπολίτες μας, που δικαίως ανησυχούν, δεν λένε ότι ακριβώς επειδή ενδέχεται να μειωθεί ο ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο, που από την 1/1/2019 θα ισχύει για όλα τα νησιά, για τη Λέσβο θα ισχύει από την 1/6/2018, δηλαδή έξι μήνες πρίν. Ο στόχος είναι σαφής: Να κερδίσουν οι καταναλωτές την χασούρα αυτού του εξαμήνου!

Με το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνεται το κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων, από και προς τα νησιά με λογική συνέπεια να μειωθούν οι τιμές. Με την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα στο κλείσιμο του περιφερειακού συνεδρίου, το μεταφορικό ισοδύναμο θα ισχύει και για τα καύσιμα!

Για τους κατοίκους της Λέσβου, αυτή η εφαρμογή του, έξι μήνες πριν, θα έχει σαν αποτέλεσμα το “σοφάρισμα της χασούσας” από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. (Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο που είναι ήδη σε διαβούλευση και εδώ μια ανάλυση για το πόσα μπορεί να κερδίσει ο καταναλωτής σε σχέση με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ)

Αυτό όμως που κυρίως δεν λένε και αποκρύπτουν οι “λεγόμενοι φορείς”, αλλά το γνωρίζει όλος ο κόσμος, είναι ότι στο νησί μας, οι καταναλωτές, δεν είδαν ποτέ στην τσέπη τους, τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. 

Είναι κοινό μυστικό της τοπικής μας κοινωνίας ότι οι μειωμένοι συντελεστές, πολύ λίγο έχουν συμβάλλει στην μείωση της τιμής των προϊόντων που εισάγονται ή και καταναλώνονται στο νησί. Αυτό γιατί η πρακτική της μετατροπής του ΦΠΑ, από φόρο που πληρώνει ο πολίτης, σε “κόστος για τον επιχειρηματία” έχει οδηγήσει στο να εισπράττεται αυτός, από πολλούς, ιδίως μεγάλους επιχειρηματίες, διπλά και τριπλά!

Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος, που οι “επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς” που κατά κύριο λόγο συσπειρώνουν τα πιο πλούσια τμήματα των επιχειρηματιών, κόπτονται τόσο πολύ για τον ΦΠΑ.  Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν πάει τόσα χρόνια τις τιμές στα ύψη, θα δυσκολευτούν να τις ανεβάσουν και άλλο και θα χάσουν κάποια από τα κέρδη τους!

Συμπέρασματα

  1. Αν και ο μέσος κάτοικος της Λέσβου, θα χάσει από την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, μέσα στο 2018, περίπου 250 ευρώ, αυτά τα χρήματα θα τα πάρει πίσω, μέσα στην ίδια χρονιά από την εφαρμογή, πρώτα στη Λέσβο, “του μεταφορικού ισοδύναμου”
  2. Για την Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κλείσει το θέμα “μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ”. Στόχος της είναι, όταν βγούμε από την επιτήρηση, τον Αύγουστο του 2018, να τον επαναφέρει. Θα έχουμε δηλαδή και “μεταφορικό ισοδύναμο” και μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ
  3. Οι φορείς, που στο σύνολο τους πρόσκεινται στη ΝΔ, δεν λένε ότι το θέμα του ΦΠΑ, είχε συμφωνηθεί ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε  με “το πιστόλι στον κρόταφο” και σε αυτό το θέμα όπως και σε άλλα.
  4. Δεν λένε επίσης ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ που πρόσφατα επισκέφθηκαν το νησί μας, ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ