ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι… Μαυρογιαλούροι των παλιών κυβερνήσεων είναι ακόμα εδώ

maurogialouros_31011

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές του Γενάρη και περίπου 6 μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τρόπο που μερικά στελέχη κομμάτων των πρώην κυβερνήσεων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου.

Αξιοποιώντας τα «ερείσματά» που έχουν σε μερικές από αυτές εξακολουθούν, σαν να μην τρέχει τίποτα, να λειτουργούν ως «οι άρχοντες του τόπου» επιχειρώντας να προωθήσουν υποθέσεις κομματικών τους φίλων.

Στα ΜΠΛΟΚΙΑ, έρχονται συνεχώς καταγγελίες και παράπονα πολιτών για παρεμβάσεις που επιχειρούνται να γίνουν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου, από ανθρώπους τους ή και τους ίδιους, παρεμβάσεις που έχουν σαν στόχο την «γρήγορη εξυπηρέτηση φίλων» αλλά ακόμα και προσλήψεις ανέργων στα διάφορα προγράμματα και έργα και άλλες περιπτώσεις. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αυτά τα στελέχη, αν και δεν κατέχουν πλέον καμιά (κυβερνητική) θέση εν” τούτοις αφήνουν να «αιωρείται» ότι «εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο» όχι μόνο σε τοπικές υπηρεσίες, αλλά και σε υπηρεσίες της Αθήνας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που είχε υποπέσει και στην αντίληψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν υποψήφιος (τότε) βουλευτής της ΝΔ, ενημέρωνε επιλεκτικά τους κομματικούς του φίλους στα διάφορα χωριά, ότι οικονομικές υποθέσεις τους που εκκρεμούσαν για καιρό, θα λύνονταν άμεσα γιατί αυτός «είχε συνεννοηθεί» σχετικά.

Είναι αναμενόμενο ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα επιχειρηθούν να ενταθούν την αμέσως επόμενη περίοδο που ανοίγουν μια σειρά από προγράμματα απασχόλησης ανέργων. Αν και είναι γνωστό ότι το σύστημα που ισχύει πλέον δεν επιτρέπει καμία ουσιαστικά παρέμβαση στις διαδικασίες του, εν” τούτοις στο παρελθόν είχαν  καταγραφεί, σε μερικές υπηρεσίες, διάφορες προσπάθειες αυτό «να σπάσει» κυρίως μέσα από διαδικασίες «φωτογράφησης» στις επιθυμητές κατευθύνσεις των προσόντων των εργαζομένων που επρόκειτο να προσληφθούν με συμβάσεις.

Οπως είναι γνωστό αυτά τα φαινόμενα των «εξωτερικών παρεμβάσεων» στον χώρο της διοίκησης (και όχι) μόνο επιχειρεί να σταματήσει ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η βουλή για την «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης¨ όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την επιλογή των στελεχών της διοίκησης (διευθυντών κλπ) από το «μητρώο στελεχών» έτσι ώστε να σπάσει η εξάρτησή τους από «κομματικούς και πολιτικούς πατρόνες» στους οποίους στη συνέχεια θα πρέπει να ανταποδώσουν «χάρες«.

Ομως μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το μητρώο αλλά και όλα τα άλλα που προβλέπονται στον νέο νόμο οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μην εμπιστεύονται όλους εκείνους που τους υπόσχονται «τακτοποιήσεις υποθέσεών», αφήνοντας μάλιστα να ευνοηθεί ότι «γρήγορα πάλι αυτοί θα είναι στα πράγματα«.

Είπαμε: «τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στο τρόπο που μερικά στελέχη κομμάτων των πρώην κυβερνήσεων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου» αλλά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και ένα χρόνο στον τόπο και στην ίδια τη δημόσια διοίκηση αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτή…