ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι πρόσφυγες πνίγονται και η αδιάφορη Ευρώπη υψώνει φράχτες κι εμπόδια και εκτοξεύει απειλές

huriett

33 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, πνίγηκαν στ’ ανοικτά των τουρκικών ακτών, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε – Οι χώρες της Ευρώπης εκτοξεύουν απειλές για αναστολή της Σένγκεν, κλείσιμο των συνόρων, αποπομπή της Ελλάδας ή ζητούν θανατηφόρες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Εκατοντάδες οι αφίξεις προσφύγων καθημερινά στα ελληνικά νησιά, με εκατοντάδες ανθρώπους να παλεύουν για να δώσουν λίγες ώρες αξιοπρέπειας στους βασανισμένους που φτάνουν στις ελληνικές ακτές.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αρχικά εκπρόσωπος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κάνει λόγο για 10 νεκρούς.

Σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 43 μετανάστες, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον φωτογράφο του AFP.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου.

Eνώ τα ναυάγια στο Αιγαίο είναι καθημερινά: Στην «αναχαίτιση» των προσφυγικών ροών, το κλείσιμο του σημείου εισόδου στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στην αναστολή για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα της Συνθήκης Σένγκεν, στην αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα κράτη κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου αλλά και στην Αυστρία και τη Γερμανία κινείται τις τελευταίες μέρες η ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση: https://left.gr