ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας σε τεντωμένο σκοινί

Panzer Irak Mossul Offensive (Reuters)

Από χθες έχουμε απότομη κλιμάκωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ ύστερα από την αιφνίδια συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα τουρκοϊρακινά σύνορα στην περιοχή της Σιλώπης. Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή δείχνουν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων μεταξύ των οποίων και τεθωρακισμένα, τα οποία είναι παρατεταγμένα στη σειρά σε κεντρικό δρόμο έξω από τη Σιλώπη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα κάνει προετοιμασίες για τις «σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή», όπως είπε, εννοώντας προφανώς τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης που βρίσκεται από την άλλη πλευρά των συνόρων στο έδαφος του Ιράκ. «Η Τουρκία ετοιμάζεται προκαταβολικά για ό,τι συμβεί και αυτό (σ.σ. η στρατιωτική παρουσία στη Σιλώπη) αποτελεί ένα στοιχείο αυτής της προετοιμασίας» είπε.

Αντιδράσεις από το Ιράκ
«Θα θεωρήσουμε την Τουρκία εχθρό και θα την αντιμετωπίσουμε ως εχθρό» απείλησε ο ιρακινός πρωθυπουργόςΗ κίνηση όμως αυτή της Άγκυρας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί την παρουσία της Τουρκίας σε ιρακινό έδαφος για οποιοδήποτε λόγο. Αν και οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από την έναρξη της επιχείρησης, οι τελευταίες δηλώσεις του ιρακινού πρωθυπουργού ήταν οι πιο αιχμηρές.

Ο Χαιντέρ Αλ Αμπαντί προειδοποίησε την Άγκυρα να μην τολμήσει να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη. «Μια εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει στη διάλυση της Τουρκίας» είπε ο Αλ Αμπαντί. «Δεν επιθυμούμε πόλεμο με την Τουρκία, και δεν επιθυμούμε σύγκρουση με την Τουρκία. Αλλά αν συμβεί μια σύγκρουση, εμείς είμαστε έτοιμοι. Θα θεωρήσουμε την Τουρκία εχθρό και θα την αντιμετωπίσουμε ως εχθρό.»

Ήδη όμως ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε πριν από 3 ημέρες ότι αν η πολιτοφυλακή των σιιτών Ιρακινών επιτεθεί κατά της πόλης Ταλ Αφάρ στα σύνορα με την Τουρκία, «η απάντησή μας θα είναι διαφορετική», όπως είπε, αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτεθούν οι σιίτες Ιρακινοί στους Τουρκομάνους του Ταλ Αφάρ τους οποίους η Άγκυρα έχει υπό την προστασία της. Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη