ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ο γιατρός της γειτονιάς έρχεται και στη Μυτιλήνη

giatros-1

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, καθώς και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό. 250 δομές θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις,  μεταξύ των οποίων και η Μυτιλήνη.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας με κύριο χαρακτηριστικό τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο.

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη για τον εμβολιασμό, τους προληπτικούς ελέγχους, τα τακτικά τσεκ – απ, την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων και την παραπομπή ενός ασθενούς στο κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο.

Το κόστος του εγχειρήματος,   ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια, ποσό που καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Οι νέες δομές θα στελεχωθούν με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το πρώτο εξάμηνο του 2017. Από το 2018 η απασχόληση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι πλήρης και αποκλειστική, σύμφωνα με το υπουργό Υγείας.

«Είναι η πολιτική απάντηση στο να έχουμε ένα σύστημα υγείας με καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για μία κοινωνική επένδυση η οποία προοπτικά θα περιορίσει την προκλητή ζήτηση και τη σπατάλη» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός