ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ο καιρός και οι ελιές…

DSC01054

Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες που προκύπτουν λόγω των ιδιαίτερα υψηλών  για την εποχή θερμοκρασιών και του κινδύνου για ατελή ανθοφορία  και μειωμένη παραγωγή την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2016/17.

Τα ελαιόδεντρα χρειάζονται κοντά 2,5 μήνες το χρόνο θερμοκρασίες κάτω των 15ο. Ειδικότερα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ελιά για να δώσει καρπούς πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασία κατώτερη των 7,2ο  για  1200 ώρες και ότι ελαιόδεντρα  που δεν εκτέθηκαν καθόλου σε θερμοκρασία κατώτερη των 7,2ο καθ όλη τη χειμερινή περίοδο, δεν σχημάτισαν άνθη παρά την κανονική ανθοφορία τους.

Οι περίοδοι των χαμηλών θερμοκρασιών χρειάζονται για να γίνει  η διαφοροποίηση των οφθαλμών  της ελιάς και να παραχθούν καρποί.  Τα μάτια της ελιάς που βρίσκονται στις μασχάλες των φύλων δίνουν μια  μικρή βλάστηση και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ανθίζουν και καρποφορούν. Η στροφή αυτή των ματιών προς την καρποφορία, η διαφοροποίησή τους, γίνεται 2-3 μήνες πριν από την άνθιση.

Γενική είναι η παραδοχή ότι μετά από χιόνια και βαρυχειμωνιά ακολουθεί καλή ανθοφορία και καρποφορία.

Μετά από αυτά και δεδομένου ότι ο Φλεβάρης τελειώνει σε λίγες ημέρες περιμένουμε τον Μάρτη να κάνει τα κρύα που είναι απαραίτητα για μια καλή ελαιοκομική σοδειά. Ας κάνει ο Μάρτης τα  κρύα του λοιπόν κι ας  κάψουμε όλα…τα παλούκια όπως λέει και η παροιμία!