ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τηγανίζει την ώρα που το ΕΣΥ στενάζει

Αντα Ψαρρά

Ο οικονομολόγος επικεφαλής του ΕΟΔΥ συμβάλλοντας -κατά τη γνώμη του- στο δύσκολο έργο που έχει φορτωθεί αποκλειστικά σχεδόν στις πλάτες του ο κ. Τσιόδρας επέλεξε να μας δείξει σε βίντεο τη γυναίκα του και δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ να τηγανίζει χαρούμενη στο σπίτι. Εδώ τα δικά μας σχόλια περιττεύουν μια και ήδη στο διαδίκτυο έγινε πάρτι σχολίων για το «επικοινωνιακό» αυτό τέχνασμα του επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Όπως γράφαμε στην ΕφΣυν τον περασμένο Νοέμβριο «μια ματιά στον ιστότοπο του κ. Αρκουμανέα «politico Lab» δίνει ασφαλώς ένα καλύτερο περίγραμμα για τον ίδιο και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε πολιτικά πάνελ, όπου χαρακτηρίζεται έμπειρος στην επικοινωνία». Σήμερα ο στενός φίλος του υπουργού υγείας Β. Κικίλια βρίσκεται άφωνος μπροστά στην επέλαση της επιδημίας ενώ ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται τώρα το τί σημαίνει περισσότερες ΜΕΘ και περισσότεροι νοσηλευτές.

Τώρα και παρά την αύξηση των ΜΕΘ και τις λιγοστές -μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις- δυνατότητες της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δυστυχώς ξεπήδησαν με οδυνηρό τρόπο οι ελλείψεις στον ΕΟΔΥ και στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται την ύστατη ώρα μέτρα προστασίας όσων νοσήσουν από τον κορονοιό. Τώρα ο υπουργός Β. Κικίλιας και ο πρωθυπουργός που έσπευσε στα πλαίσια Νόμου και Τάξης να προσλάβει 1500 ειδικούς φρουρούς εκλιπαρούν τους γιατρούς να ενταχθούν άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Χ. Αναγνωστόπουλος στο ΣΚΑΙ «Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100 κατοίκους πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει».

Όταν οι Επιθεωρητές της υπηρεσίας των δύο πρώην Γενικών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Λ. Ρακιντζή-Μ. Παπασπύρου) αλλά και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ) κατέθεταν ακόμα και πριν την οικονομική κρίση ολοκληρωμένα πορίσματα για τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, της offshore του Δημοσίου, όπως το χαρακτήρισε η εισαγγελέας στην πρώτη δίκη της αμαρτωλής διοίκησής του, κανείς δεν είχε φανταστεί το εφιαλτικό σενάριο που θα ακολουθούσε. Δεν το είχε φανταστεί ίσως ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν επέλεγε στη συνέχεια τον καταξιωμένο γιατρό Θ. Ρόζεμπεργκ, πρώην πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου και έμπειρο στις μαζικές λοιμώξεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι ΓτΚ σε όλες τις πληττόμενες χώρες. Ούτε βέβαια είχε φανταστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τί θα ακολουθούσε την απόφασή του να μετατρέψει και πάλι σε ΚΕΕΛΠΝΟ τον δημόσιο ΕΟΔΥ του Α. Ξανθού και να τοποθετήσει επικεφαλής τον γαλάζιο οικονομολόγο Π. Αρκουμανέα.

Αντιλαμβάνονται με το χειρότερο δυστυχώς τρόπο οι πολίτες το πόση σημασία είχαν οι παράνομες προσλήψεις δεκάδων διοικητικών υπαλλήλων στα χρόνια της κρίσης αντί για γιατρούς και νοσηλευτές. Αντιλαμβάνονται με οδυνηρό τρόπο τί επιπτώσεις είχαν οι προσλήψεις υπουργικών συμβούλων από το παράθυρο και για ποιο λόγο ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που σύμφωνα με τους εισαγγελείς έριξαν το ΚΕΕΛΠΝΟ στα βράχια σπαταλώντας δημόσιο χρήμα του υπουργείου Υγείας και προσλαμβάνοντας υπουργικούς συμβούλους -κατά κύριο λόγο- του Αδωνη Γιωργιάδη και αναιτιολόγητο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τις ευθύνες τους. Την ίδια στιγμή δε ο υπουργός Α. Γιωργιάδης εκτός από τις καθημερινές φωνές του στα κανάλια αναλαμβάνει και μέλος της τριμερούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.