ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

«Πάρ” τονε στον γάμο σου…»: Μείωση …των βοσκοτόπων στη Λέσβο ζητάει ο Αθανασίου!!!

voskotopia

Μείωση …των βοσκοτόπων της Λέσβου ζητάει ουσιαστικά ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με ερώτηση που συνυπέγραψε μαζί με αρκετούς άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση αυτή οι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Λέσβιος κ. Αθανασίου αναφέρουν ως «άδικη» την «κατανομή των βοσκοτόπων» που έγινε με την η οποία βασίστηκε στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015 η οποία επηρεάζει άμεσα την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης όπως προσδιορίστηκε με την υπ’ αριθ. 1847/ 51107/2016 ΥΑ.

Ομως, οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, «η παραπάνω ΚΥΑ δίνει στους Λέσβιους κτηνοτρόφους 35% περισσότερο από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων στην Ηπειρωτική Ελλάδα (άρθρο 4 παρ. 7) και ουσιαστικά με την ερώτησή του ζητά αυτή η σχέση να ανατραπεί εις βάρος των αγροτών των νησιών μας.»

Με άλλα λόγια, με βάση την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ο κ. Αθανασίου (επαναλαμβάνουμε βουλευτής του Νομού Λέσβου) θεωρεί ως «αδικία» το γεγονός ότι ευνοούνται από αυτή τη διαδικασία οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου και ζητά «να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς κτηνοτρόφοι με τα ίδια ζώα θα λάβουν διαφορετικό ύψος ενίσχυσης με βάση την κατανομή του βοσκοτόπου που πραγματοποιήθηκε»

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, την οποία υπογράφει και ο κ. Αθανασίου 

Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων της χώρας ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Από την αρχή της θητείας σας στο ΥΠΑΑΤ το είχατε αναδείξει σε ένα από τα πλέον σημαντικότερα και μάλιστα είχατε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα το αντιμετωπίσετε μέσω του Νόμου 4351/2015, για τη διαχείριση των βοσκήσιμων και την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, από τα οποία προσδοκούσατε – σύμφωνα με δικές σας πάντα δηλώσεις – να ανεβάσετε την επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας στα 50 εκ. στρέμματα.

Όμως, την προηγούμενη χρονιά (2015) έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, με βάση την οποία προσδιορίστηκαν τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης για την περίοδο 2015 – 2020.

Η κατανομή έγινε με την «τεχνική λύση» η οποία βασίστηκε στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015. Από την κατανομή έχουν προκύψει σοβαρές δυσαναλογίες σε ό,τι αφορά την κατανομή των δικαιωμάτων. Η άδικη αυτή κατανομή των βοσκοτόπων επηρεάζει άμεσα την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης όπως προσδιορίστηκε με την υπ’ αριθ. 1847/ 51107/2016 ΥΑ. Για να λάβει ένας κτηνοτρόφος το μέγιστο ποσό των 5.167 € που προβλέπεται, χωρίς να έχει άλλες εκτάσεις, θα πρέπει να έχει στη δήλωσή του βοσκότοπο έκτασης 700 στρεμμάτων (350 στρέμματα σε ορεινή και άλλα 350 στρέμματα σε μειονεκτική).

Σύμφωνα με την κατανομή του βοσκοτόπου, θα πρέπει να διαθέτει 1000 πρόβατα (150 ΜΜΖ) στην Ήπειρο ή τη Δυτική Μακεδονία ή την Πελοπόννησο, 1.921 πρόβατα (288 ΜΜΖ) στην Κεντρική Μακεδονία, 1.521 πρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 1.187 πρόβατα (178 ΜΜΖ) στη Θεσσαλία και μόλις 780 πρόβατα (117 ΜΜΖ) στην Κρήτη.

Ο μέσος κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που διατηρεί ίδιο αριθμό ζώων με τα προηγούμενα χρόνια, θα λάβει στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 42% της ενίσχυσης που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των βοσκοτόπων, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην προκήρυξη και ανάθεση επτά μελετών από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» συνολικού προϋπολογισμού 470.967 € και διατέθηκαν άλλες 180.000 € από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη σύνταξη τεσσάρων προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Ξάνθης & Λαρίσης.

Πρόσφατα κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίδεται η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες της χώρας να συστήσουν επιτροπές με αντικείμενο την αποκατάσταση της «χωροταξικής ορθότητας» των βοσκοτόπων και την κατανομή του επιλέξιμου βοσκοτόπου σε νέους αγρότες (του υπό προκήρυξη προγράμματος του ΠΑΑ) και σε κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ενταχθούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόση ήταν η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας τον Ιούνιο του 2015 και πόση είναι σήμερα;

2. Ποια ήταν η συνεισφορά των επτά μελετών και των τεσσάρων προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων;

3. Ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών αποδέχτηκε τα πορίσματα των ανωτέρω μελετών και σχεδίων;

4. Έχει γίνει πρόβλεψη για την ύπαρξη αποθέματος σε επιλέξιμο βοσκότοπο για τους νέους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ενταχθούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης και ποια είναι η αδιάθετη έκταση ανά Χωρική Ενότητα;

5. Συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία η υποχρεωτική μεταβίβαση της εκμετάλλευσης με τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας των βοσκοτόπων;

6. Πώς θα αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς κτηνοτρόφοι με τα ίδια ζώα θα λάβουν διαφορετικό ύψος ενίσχυσης με βάση την κατανομή του βοσκοτόπου που πραγματοποιήθηκε; –

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Όλοι οι αγρότες της Λέσβου γνωρίζουν με πιο τρόπο  και σε ποιους μοιράζονταν  παλιά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια καθώς και τις αδικίες που γίνονταν στη διανομή των ενισχύσεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Στη διανομή αυτή όλοι γνωρίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας, και ιδιαίτερα της Λέσβου,  δεν έπαιρναν όσα δικαιούνταν σε σχέση με τους κτηνοτρόφους άλλων περιοχών. Ο νομός μας ήταν από τους πρώτους στην παραγωγή γάλακτος και από τους τελευταίους  στην διανομή των ενισχύσεων.

Όλοι οι αγρότες της Λέσβου γνωρίζουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε λύση  στο πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου με αποτέλεσμα αυτοί όχι μόνο να κρατήσουν τις ενισχύσεις τους αλλά και να τις αυξήσουν, μέσα στο νέο δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΚΑΠ που ορίζει οριζόντια μείωση 15% στις ενισχύσεις όλων των αγροτών.

Ο κ. Αθανασίου πολύ σωστά αναφέρει στην ερώτησή του ότι η  κατανομή (των βοσκοτόπων) έγινε με την «τεχνική λύση» η οποία βασίστηκε στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015. Όμως η παραπάνω ΚΥΑ δίνει στους Λέσβιους κτηνοτρόφους 35% περισσότερο από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων στην Ηπειρωτική Ελλάδα (άρθρο 4 παρ. 7) και ουσιαστικά με την ερώτησή του ζητά αυτή η σχέση να ανατραπεί εις βάρος των αγροτών των νησιών μας.

Αυτά λοιπόν που γνωρίζουν οι Λέσβιοι αγρότες φαίνεται πως δεν τα γνωρίζει ο κ. Αθανασίου, γι αυτό και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για την αναδιανομή των βοσκοτόπων. Ας εξηγήσει τους λόγους που υπέγραψε αυτή την ερώτηση στους κτηνοτρόφους του νησιού μας.