ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Παρά τις δυσκολίες του καιρού ήρθαν περίπου 2000 πρόσφυγες

Στα όρια της υποθερμίας καταφθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη Λέσβο εκατοντάδες μικρά παιδιά, γυναίκες και αρκετοί ηλικιωμένοι πρόσφυγες. Παρά την έντονη χιονόπτωση που χθες έκλεισε τις περισσότερες οδικές αρτηρίες του νησιού και ενώ το θερμόμετρο έδειχνε σταθερά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου περίπου 2000 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί πως πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε μία ημέρα από την αρχή του χρόνου.

xeimonas

Πολλά από τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις ακτές από εθελοντές, οι οποίοι δίνουν ζεστά ρούχα στους πρόσφυγες, ενώ όσο κρίνονται πιο σοβαρά μεταφέρονται στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά και γυναίκες. “Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως” είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνη.

Ο φόβος για οριστικό κλείσιμο συνόρων και το δίκτυο των δουλεμπόρων που συνεχίζει να δρα ανενόχλητο είναι οι βασικοί παράγοντες που η προσφυγική ροή δε σταματά ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες περιλαμβάνουν θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Διαρκής είναι και η προσπάθεια από τις αρχές για τη φιλοξενία των προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών στη Μόρια άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν χθες καταφύγιο εκεί χθες, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί εντός του πρώην στρατοπέδου της Μόριας έμειναν άλλα 1200 άτομα.

Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες. Εθελοντές με βάρδιες φρόντιζαν να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα θερμαντικά σώματα και να δίνουν οδηγίες στους πρόσφυγες για τη χρήση τους.

“Πλέον όσοι έρχονται στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια μπαίνουν αμέσως σε χώρους, όπου μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή. Τους δίνονται τα αναγκαία και μετά καταγράφονται ανά ομάδες και τηρώντας προτεραιότητα, ώστε να μην περιμένει κανείς στην ουρά εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να γίνεται η καταγραφή χωρίς κανένας να περιμένει μέσα στο κρύο και στη βροχή και να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο αριθμός των μεταναστών αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και έχουμε ακόμα δυνατότητες να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη” δήλωσε η Συντονίστρια του Κέντρου Καταγραφής στη Μόρια Ανθή Καραγγελή.

Τέλος 500 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν χθες από τη Μυτιλήνη για το Λιμάνι της Καβάλας με το πλοίο “Νήσος Μύκονος”.

http://www.era-aegean.gr/