ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι αλλαγές φέρνει ο Κλεισθένης στις κοινότητες;

Τις αλλαγές που φέρνει στις κοινότητες ο Κλεισθένης 1, παρουσιάζει με σημείωμά του στο προφίλ του στο fb ο Προκόπης Σινάνης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου.

Οπως χαρακτηριστικά γράφει:

Σε λίγες ώρες, ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Κλεισθένης1», που αφορά αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που επιφέρει στις Κοινότητες;

Διαχωρίζεται η εκλογή Δημάρχου από αυτή του Προέδρου Κοινότητας. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλέγεται σε ξεχωριστή κάλπη από τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων θα υπάρχει ένα και μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου ο πρώτος σε ψήφους θα εκλέγεται Πρόεδρος.

 Στα χωριά άνω των 300 κατοίκων θα υπάρχουν 5μελη (έως 2000 κατοίκους) 7μελη (από 2000 έως 10.000 κατοίκους) και 11 μέλη (πάνω από 10000 κατοίκους) . Στις παραπάνω περιπτώσεις, θα υπάρχουν τοπικοί συνδυασμοί με υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας και υποψήφιους Συμβούλους Κοινότητας, ανεξάρτητοι από τους κεντρικούς Δημοτικούς συνδυασμούς.

Κάθε Κοινότητα θα έχει δικούς της πόρους (Κ.Α.Π) και θα αποφασίζει για το που θα χρησιμοποιηθούν.

Οι αποφάσεις των Κοινοτήτων, σε θέματα που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα, είναι άμεσα εκτελεστές.

Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων καλούνται υποχρεωτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο (με δικαίωμα ψήφου) αλλά και στις επιτροπές του Δήμου, για θέματα που αφορούν την περιοχή τους.

Σχεδόν στην ολότητα τους, τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου, που όλο αυτό το διάστημα μετείχε ενεργά ώστε να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, επ” ωφέλεια των κατοίκων της υπαίθρου..

Διαβάστε επίσης: