ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Προσβολή για το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, το δικαστήριο, δεχόμενο τον πρότερο σύννομο βίο του Κορκονέα, μείωσε την πρωτόδικη ποινή, που ήταν ισόβια, σε 13 χρόνια κάθειρξη. Από αυτά τα 13 χρόνια, ο Κορκονέας έχει εκτίσει ήδη τα 11, κατά συνέπεια θα είναι έτοιμος να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης.

Έχει ήδη γραφτεί ότι το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» δεν έχει νόημα. Ο Κορκονέας ήταν ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. και ήταν υποχρεωμένος να έχει πρότερο «σύννομο βίο». Αντιθέτως, το δικαστήριο δεν έλαβε υπ όψιν το γεγονός ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε ένα παιδί, ψυχρά, χωρίς ούτε κατά διάνοια να κινδυνεύει η δική του ασφάλεια, δηλώνει αμετανόητος για την πράξη του.

Το μήνυμα που στέλνει η συγκεκριμένη απόφαση είναι επικίνδυνο. Κάθε αστυνομικός που διαπράττει ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο μπορεί να είναι σίγουρος ότι τον προστατεύει ο πρότερος σύννομος βίος του – αλλιώς δεν θα ήταν αστυνομικός. Και μπορεί να ελπίζει σε μια ποινή που αντιστοιχεί σε πλαστογραφία τίτλου σπουδών. Ακόμα χειρότερα, εμπεδώνεται η αίσθηση ότι το πραγματικό ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι όποιες ιδεολογικές πεποιθήσεις του Γρηγορόπουλου.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταγγελία των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, προκειμένου να διακοπεί για 40 μέρες η δίκη και να εκδοθεί η απόφαση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και μόνο η σκέψη ότι παρασκηνιακοί μηχανισμοί πιθανόν να ενεργοποιήθηκαν, προκειμένου τα ισόβια να γίνουν αποφυλάκιση, αποτελεί τεράστια προσβολή για το κοινό περί δικαίου αίσθημα.