ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Προσφυγικό: Στον «αέρα» ο διάλογος κυβέρνησης – τοπικής αυτοδιοίκησης

«Όχι» στην επανεκκίνηση του διαλόγου από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. ● Ο Κώστας Μουτζούρης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην συμμετέχει. ● Συνέχεια στο αλαλούμ δίνει ο Μηταράκης.

Μεγαλοπρεπή «πόρτα» στην επανεκκίνηση του διαλόγου έριξε στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Το κλίμα εκτόνωσης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την κίνηση καλής θέλησης (πάγωμα των επιτάξεων) δυναμιτίστηκε εκ νέου με τον Κώστα Μουτζούρη να γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην συμμετέχει στον «εκ μηδενικής βάσης διάλογο» με την κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αφού κάνει αρχικά αναφορά στη συμφωνία να «παγώσουν» τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου εως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από μηδενική βάση, επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Μετανάστευσης καθώς όπως λέει άλλαξε στάση και «τώρα ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι »υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές»».

Ο Κ. Μουτζούρης εμφανώς ενοχλημένος από την εξέλιξη αυτή σημειώνει πως «δεν συμφωνήθηκε αυτό» και στέλνει το μήνυμα στο αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη: «Ας μην περιμένει αδίκως!!!!»

Νωρίτερα, περαιτέρω διευκρινίσεις θέλησε να δώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με το θέμα του παγώματος στις επιτάξεις και το κυβερνητικό άδειασμα προς το πρόσωπό του.

Ο Νότης Μηταράκης, όμως, μάλλον έδωσε συνέχεια στην ασυνεννοησία που φαίνεται να επικρατεί εντός της κυβέρνησης για αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σήμερα το πρωί, ανέφερε πως το υπουργείο του προχωρά κανονικά τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των κλειστών κέντρων, προσθέτοντας πως δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι το «πάγωμα» της επίταξης έγινε σε συνεννόηση με την προεδρία της κυβέρνησης, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργώντας νέα ερωτήματα.

«Κάθε σημαντική ενέργεια που γίνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε πλήρη ενημέρωση της προεδρίας της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έγινε, χθες, αποδέκτης ενδοκυβερνητικής κριτικής, όταν ανακοίνωσε πως «παγώνει» το κυβερνητικό σχέδιο για τις επιτάξεις χώρων στα νησιά ώστε να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα κράτησης. 

Αφού, λοιπόν, όλα έγιναν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, γιατί το Μέγαρο Μαξίμου (όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η «Εφημερίδα των Συντακτών») ανέφερε πως η απόφαση για το «πάγωμα» ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Μηταράκη;

Και γιατί, λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αναφέροντας «μια βδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Ολα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών»;

Μετά τις σημερινές νέες, διευκρινίσεις, ο κ. Μηταράκης κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει το σαββατοκύριακο στο υπουργείο «μια καλύτερη τοποθεσία στο όριο του ίδιου δήμου, είναι πολύ εύκολο για εμάς και δεν μας αλλάζει το χρονοδιάγραμμα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά θα κλείσουν και θα στείλει επιστολή μέσα στην εβδομάδα στους δήμους για τη συγκρότηση επιτροπής που θα χειριστεί τις διαδικασίες για το κλείσιμό τους και την απόδοση των εκτάσεων στους δήμους.