ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας για το 2017: Λές και δεν έγινε τίποτα!

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η περυσινή τουριστική χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τα νησιά μας. Οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, άφησαν τα σημάδια τους στον τουρισμό της περιφέρειας, με αποτέλεσμα μεγάλη πτώση των εισερχόμενων ξένων τουριστών. Είναι επίσης γνωστό σε όλους και σε όλες, ότι η περιφέρεια Β. Αιγαίου, που σύμφωνα με τον νόμο είναι ο καθ” ύλην αρμόδιος φορέας για τον τουριστικό σχεδιασμό και προβολή, δεν έκανε σχεδόν τίποτα προκειμένου, με κάποιον τρόπο, να συμβάλλει στην ανακοπή αυτών των αρνητικών επιπτώσεων.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η αρνητική εμπειρία θα σήμανε συναγερμό στην περιφέρεια. Οτι θα αξιοποιούσε κάθε δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο χρηματικό πόρο, ότι θα έκανε προσπάθειες να συγκεντρώσει κάθε διαθέσιμη δύναμη και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, τους τοπικούς τουριστικούς φορείς και τις κοινωνίες μας, θα κατάστρωνε για την νέα χρόνια, το 2017 ένα συνεκτικό πρόγραμμα δράσεων, προκειμένου, η νέα τουριστική χρονιά να είναι τουλάχιστον διαφορετική.

Αμ δε!

Το νέο «πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2017», το οποίο ούτε καν συζητήθηκε, από ότι μάθαμε στην αρμόδιο επιτροπή, δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω παρά… μία από τα ίδια!

Λες και δεν μεσολάβησε μια κακή χρονιά, λές και δεν υπήρξε η προσφυγική κρίση, λες και δεν έγινε τίποτα, το νέο «πρόγραμμα» επιμένει στα «κλασικά»: «Ενέργειες για την ηλεκτρονική προβολή»…»Συμμετοχή σε εκθέσεις»…»Προωθητικές ενέργειες»…»Γαστρονομία…» κλπ…. Οτι δηλαδή είχε σχεδιαστεί πέρυσι, που, κύριος είδε τι έγινε τελικά, ότι είχε σχεδιαστεί πρόπερσι, που πάλι δεν υπήρξε κανείς απολογισμός, ότι σχεδιάζεται και γίνεται ή δεν γίνεται- κανείς δεν ενδιαφέρεται – πάντα!

«Για την εκτέλεση των ανωτέρω δράσεων και σύμφωνα με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει η υπηρεσία μας καταρτίσει, έχει προϋπολογιστεί απαιτούμενη δαπάνη της τάξης των 568.000€ με χρηματοδότηση τόσο από ίδιους πόρους όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Κρίνεται απαραίτητη η ένταξη στο Πρόγραμμα ΚΑΠ της «Τουριστικής Προβολής» ποσού 210.000,00 ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα στις 3 Περιφερειακές Ενότητες», διαβάζουμε στο τέλος του κειμένου.

Το «πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017», μόνο πρόγραμμα δεν είναι. Δεν απαντά σε κανένα από τα προβλήματα που σήμερα, στις νέες συνθήκες, αντιμετωπίζει ο τουρισμός στα νησιά μας. Δεν μιλάνε εδώ, για το αν απαντά στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει αυτός να πάρει, με το αν πρέπει ή αν είναι δυνατό να «αξιοποιηθεί» η προσφυγική κρίση και η στάση των κατοίκων των νησιών μας προς όφελος του τουρισμού και άλλα τέτοια πράγματα.

Αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την περιφέρεια.

touriperiferia