ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Πως οι περιφερειακές αρχές Β. Αιγαίου αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στο τουρισμό;

spain-immigrants

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις που έχουν οι προσφυγικές ροές σε αυτόν έχουν εμπλακεί πολλοί και πολλές. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος απόντας: Η περιφέρεια Β. Αιγαίου, που είναι ο καθ” ύλην αρμόδιος φορέας για τον τουριστικό σχεδιασμό στον τόπο μας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Όλοι και όλες κατανοούν ότι η Λέσβος είναι «εκτός της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς«. Δεν είναι ένας αναγνωρίσημος στη διεθνή τουριστική αγορά, προορισμός, παρότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, παρότι τόσα χρόνια έχουν γίνει άπειρες σχετικές συζητήσεις και ακόμα περισσότερες μελέτες, για το πώς θα μπορούσε να ενταχθεί στο τουριστικό κύκλωμα. Ακόμα περισσότερο, παρότι τόσα χρόνια, έχουν δαπανηθεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, για την «τουριστική προβολή και προώθηση».

Εδώ και πολλά χρόνια, ο τουριστικός σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο έχει ουσιαστικά φύγει από τα χέρια του κεντρικού κράτους και έχει περάσει στην αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική). Ειδικότερα οι περιφερειακές αρχές είναι αυτές που διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα κονδύλια της τουριστικής προβολής και άρα ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να είναι αυτές που θα πρέπει να σχεδιάζουν, σε συνεργασία προφανώς με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς του τουρισμού, τόσο την ίδια την τουριστική ανάπτυξη, όσο και το τουριστικό προϊόν.

Οποίος/α λοιπόν αναζητεί και αναρωτιέται «μα τι έκανε το κράτος τόσα χρόνια» καλό είναι να κοιτάξει και δίπλα του προς την πλευρά της προκυμαίας.  Να δεις πόσα (περιφερειακά) χρήματα πήγαν για «συμμετοχή σε εκθέσεις» και «άλλες ενέργειες προβολής» και τα αποτέλεσμα τους και να ζητήσει τον λογαριασμό από όλους και όλες αυτές που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα ταξιδάκια τους «ανά τας Ευρώπας», φέρνοντας ποτέ «Ρώσους», πότε «Εγγλέζους» κλπ.

Το έχουμε ξαναγράψει: Αυτό που σήμερα βιώνουμε, είναι ακριβώς η κατάρρευση αυτού του μοντέλου του τουρισμού που αναπτύχθηκε στα νησιά μας. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι στην πραγματικότητα, οι μέχρι σήμερα περιφερειακές αρχές δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν ούτε αυτό το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που σε μεγάλο βαθμό υπήρξε επιλογή τους.

Για να μην πάμε μακρυά μπορεί κάποιος να δει -ένα χρόνο τώρα- τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια, όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε όλο το βόρειο Αιγαίο έτσι ώστε -με γη δύναμη και τους πόρους που διαθέτει- να μετριάσει τις οποίες επιπτώσεις των προσφυγικών ροών πάνω στον τουρισμό.

Εμείς από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή που συνδέθηκε το προσφυγικό με τον τουρισμό έχουμε πάρει σαφή θέση και στα διάφορα τοπικά φόρα, αλλά και στο ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο – όσες φορές αυτό συζήτησε το θέμα:  Από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα, επαναλαμβάνουμε «μονότονα» ότι η λύση στα όποια προβλήματα  ανακύπτουν δεν είναι «να κρύψουμε» ή ακόμα χειρότερα «να αποτρέψουμε» τους πρόσφυγες.

Η λύση είναι να εντάξουμε τόσο τη διαχείριση του προσφυγικού και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στο ¨τουριστικό μας προϊόν» και να αξιοποιήσουμε προς αυτό και την τεράστια αναγνώριση που έχει πια η Λέσβος σε όλο τον κόσμο.

Αυτή μας την επιμονή δεν την στηρίζουμε μόνο στο γεγονός, ότι το προσφυγικό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Εμείς οι «άσχετοι με τον τουρισμό» αριστεροί, έχουμε διαβάσει καλύτερα το μάθημα μας, σε σχέση με τους σχετικούς και ξέρουμε καλά αυτό που οι «σχετικοί» δεν τους συμφέρει να δούνε ή δεν το ξέρουν:  Ότι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου μετακινείτε κάθε χρόνο και κάνει τουρισμό για λόγους πολύ διαφορετικούς από αυτούς που «οι ειδικοί» μας θεωρούν ως κύριους, δηλαδή «την ξεκούραση»…

Από την πρώτη στιγμή τα λέμε.  Δεν μας άκουσαν όμως. «Οι τουρίστες έρχονται εδώ να ξεκουραστούν» μας λέμε. «Δεν θέλουν να βλέπουν δυστυχία γύρω τους και πρόσφυγες». Αυτό είναι εν´ μέρη σωστό. Αυτοί, οι λίγοι, σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια τουρίστες που μετακινούνται κάθε χρόνο, έρχονται στη Λέσβο, για αυτό ακριβώς, μπορούν όμως να πάνε και πάνε και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί κάποιος με αυτή τη θέση μας. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Πολύ περισσότερο, πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους  οι έχοντες την ευθύνη τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι περιφερειακές αρχές;  Αντί να προετοιμάσουν συγκεκριμένα σχέδια, οι περιφερειακές αρχές, εκδίδουν ανακοινώσεις «ανησυχίας» με αποκορύφωμα τώρα, όπου η περιφέρεια αρχίζει να κινείται όχι όμως στην κατεύθυνση της επεξεργασίας (έστω και τώρα) ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Παίζοντας, ουσιαστικά, τον ρόλο του τοπικού «υποκινητή αντιδράσεων » συγκαλεί συσκέψεις μαζί με τους «επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς» και ζητάει την « .. άμεση και απρόσκοπτη καταγραφή, ταυτοποίηση και αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά».  Αυτό είναι το σχέδιο της περιφέρειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των προσφυγικών ροών στον τουρισμό;

Αν είναι αυτό, τότε ουσιαστικά, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου συντηρητικές ευρωπαικές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χώρα μας, οι αρχές της περιφέρειας Β. Αιγαίου συντάσσονται μαζί τους, ασκώντας με την σειρά τους πίεση από το εσωτερικό στην κυβέρνηση.

Να πως οι περιφερειακές μας αρχές αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους, ως τον βασικό υπεύθυνο για τον τουριστικό σχεδιασμό και την τουριστική προβολή των νησιών μας.