ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Σήμερα στις 10 η απολογία στον εισαγγελέα των μελών των ΜΚΟ

lifeguard

Update 3. 11.00 μμ. Η πολύωρη διαδικασία της ανάκρισης έχει τελειώσει σε αναμονή της απόφασης

Update 2. Δήλωση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι δυνατόν η αλληλεγγύη και η διάσωση ανθρωπίνων ζώων να βαφτίζεται trafficking και κακουργηματική πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται πλευρό των κατηγορουμένων και των αλληλέγγυων των οποίων τη συνεισφορά θεωρεί σημαντική και υπό τις παρούσες συνθήκες απαραίτητη» τονίζουν οι Γ. Πάλλης, Βασιλική Κατριβανού και Πάνος Λάμπρου,

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Βρεθήκαμε σήμερα στα δικαστήρια Μυτιλήνης  οι βουλευτές Γιώργος Πάλλης και Βασιλική Κατριβανού  και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταθέσουμε υπέρ των πέντε εθελοντών που διώκονταν για παράνομη διακίνηση  προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν η αλληλεγγύη  και η διάσωση ανθρωπίνων ζώων να βαφτίζεται trafficking  και κακουργηματική πράξη. Αποτελεί διακριτό ζήτημα να μπει σε πλαίσιο η δράση των ΜΚΟ, απο την αυθαίρετη καταστολή  Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται πλευρό των κατηγορουμένων και των αλληλέγγυων των οποίων τη συνεισφορά θεωρεί σημαντική και υπό τις παρούσες συνθήκες απαραίτητη».

Update 1.

Σχόλιο από το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τα περιστατικά σύλληψης εθελοντών

Η συνεργασία των ΜΚΟ και των εθελοντών με το Λιμενικό Σώμα και τις άλλες αρχές της ελληνικής πολιτείας, για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει αναγκαία και επιθυμητή και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται.

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόλυτη επιτυχία, έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο ευθύνης στα λεπτά και κρίσιμα ζητήματα των επιχειρήσεων διάσωσης και αυτό είναι λογικό και αναγκαίο. Τα λίγα μεμονωμένα περιστατικά υπέρβασης, αυτών των απολύτως αναγκαίων και συμφωνημένων κανόνων, που δε συνιστούν, κατ’ ανάγκη πάντα, αξιόποινη πράξη, αξιολογούνται από τη δικαιοσύνη.

Είναι δεδομένες οι δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, υπό τις οποίες ενεργούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ελληνικού κράτους. Ζητάμε κατανόηση από όποιους πολίτες-αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία, λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα, που για κανένα μας, δεν είναι ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας.

———————————————-

Για σήμερα, Σάββατο, στις 10 έχει ορισθεί η απολογία  των πέντε μελών των ΜΚΟ τα οποία συνελήφθησαν από το λιμενικό προχτές το πρωί και οδηγήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές τις Λέσβου.

Και στους πέντε συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας παροχής βοήθειας σε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ενώ δύο εξ αυτών βαρύνονται με την κατηγορία της οπλοκατοχής.

“Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες πυροσβέστες από την Ισπανία και έχουμε έρθει εδώ για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε με το δικό μας σκάφος και επιβιβάστηκαν τρία από τα μέλη μας σε σκάφος άλλης οργάνωσης προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια βάρκα για την οποία ειδοποιηθήκαμε ότι κινδύνευε. Ξαφνικά το λιμενικό μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και στη συνέχει τα μέλη μας συνελήφθησαν χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί” δήλωσε ο Τόνι Αμαδόρ στην ΕΡΤ ο μέλος της “PROEMAID”.

Η Κίνηση για τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, δηλώνει  ότι θα παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης και καλεί όσους και όσες μπορούν στις 10 το πρωί, ραντεβού στο δικαστήριο.

Μείνετε συντονισμένοι, θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη!