ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Σκορίνης: Προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε και να δώσουμε προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από τη συνάντηση στην Καλλονή
Από τη συνάντηση στην Καλλονή

Δυο ενδιαφέρουσες πολύωρες εκδηλώσεις/ συζητήσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων ήταν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα το απόγευμα στη Μυτιλήνη και την Τρίτη στην Καλλονή, με τη συμμετοχή του Νίκου Σκορίνη, μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτές, που κεντρικό τους θέμα ήταν το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο Ν. Σκορίνης, παρουσίασε τη βασική αρχιτεκτονική και άξονες του προσχεδίου, ενώ απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Και στις δύο εκδηλώσεις, συμμετείχαν τόσο απλοί πολίτες,  εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματιών φορέων

Οι βασικοί άξονες της παρουσίασης του Ν. Σκορίνη

Αρχικά ο Νίκος Σκορίνης, παρουσίασε τις μνημονικές υποχρεώσεις για το ασφαλιστικό (με βασικότερη τη μείωση της συνολικής συνεισφοράς του κράτους κάτω από το 15%) του ΑΕΠ και σημείωσε, ότι ανεξάρτητα από αυτές (που έτσι και αλλιώς καλύπτονται με την συμφωνία που επιτευχθεί με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς) το ασφαλιστικό είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» που πρέπει να απασφαλιστεί:

«Από τα 4 ευρώ που ξοδεύουμε ως κράτος το 1 πάει στις συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι ένα γεγονός που εμποδίζει στο να κάνει κάνεις αλλά πράγματα, να ενισχύσει την υγεία ή την εκπαίδευση»

Παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένο τα οποία επιβαρύνουν την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα και με βάση τα οποία γίνεται ο όποιος σχεδιασμός. Αυτά είναι η υψηλή ανεργία, το γεγονός ότι υπάρχει εκτεταμένη υποαπασχόληση ή μερική απασχόληση, εκατοντάδες χιλιάδες, ειδικότερα μικρομεσαίοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, δημογραφική γήρανση και «το βασικό, χαμηλή ανάπτυξη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση στη Μυτιλήνη
Συνάντηση στη Μυτιλήνη

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα σενάριο που είχαν στήσει και ειδικά το Δ.Ν.Τ, ήταν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή μετανάστευση εργατικού δυναμικού» σημείωσε, «άρα υποχρεωτικά, με βάση τη λογική τους θα έπρεπε να πάμε σε μείωση συντάξεων και σε μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, θέματα που έμπαιναν και στο μειλ Χαρδούβελη» και συνέχισε: « Οι αντίπαλοι περίμεναν ότι θα φέρναμε μείωση συντάξεων, Ότι όμως είδαν ότι αυτό δεν γίνεται στο προσχέδιο, έστρεψαν όλα τα πυρά τους στο θέμα των εισφορών»

Με αυτά τα δεδομένα «εμείς  προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε και να δώσουμε προοπτική στο σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο Νίκος Σκορινης, επανέλαβε πολλές φορές και με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι για την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, υπάρχουν από μεγάλες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες με τις βελτιώσεις που γίνονται συνεχώς, μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και παρουσίασε τη βασική λογική του νέου συστήματος που είναι «ενιαίοι κανόνες για όλους» και άρα «ίδιοι κανόνες εισφορών και προκαθορισμένων παροχών»

Παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος είπε ότι θα υπάρχει η εθνική σύνταξη, συνδεδεμένη με ρήτρα ανάπτυξης τος ΑΕΠ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν σήμερα είχαμε το ΑΕΠ του 2008, αυτή θα ήταν γύρω στα 500 ευρώ». Την εθνική σύνταξη θα τη δικαιούνται όλοι όσοι θα έχουν 15 χρόνια (σωρευτικά) εργασιακής ζωής «και αυτό το κάνουμε γιατί γνωρίζουμε ότι με την μεγάλη ανεργία που υπάρχει σήμερα και με το γεγονός ότι πολύς κόσμος μπαίνει αργά στην εργασία, θα είναι πολύ δύσκολο οι επόμενες γενιές να καλύψουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα»

Σημείωσε με έμφαση, ότι ενώ η εθνική σύνταξη έχει «ρήτρα ανάπτυξης» άρα θα αυξάνεται όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, δεν θα συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή, δεν θα μειώνεται με την -ενδεχόμενη – μείωση του ΑΕΠ,

«Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος, είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους έχουν λιγότερα χρόνια στη δουλειά ή λιγότερες εισφορές, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε με αυτό τον τρόπο, όσους και όσες μέσα στην περίοδο της μακροχρόνιας κρίσης δεν θα έχουν δουλειά» τόνισε και έδωσε μια σειρά από παράδειγμα. Όπως π.χ. είπε. «Κάποιος ή κάποια που θα έχει συνολικά είκοσι χρόνια -σωρευτικά – ένσημα, κατοχυρώνει με αυτό τον τρόπο την εθνική σύνταξη και ταυτόχρονο το σύνολο των είκοσι χρόνων, προσμετράτε ως «αναλογική σύνταξη» με υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από κάποιον που έχει περισσότερα χρόνια ή εισφορές»

«Από που θα τροφοδοτήσουμε το σύστημα με πόρους όταν έχουμε για πρώτη φορά λιγότερο κόσμο που πληρώνει για εισφορές από τους συνταξιούχους.;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Υπάρχει ένα θέμα με τα μεσαία και προς τα πάνω εισοδήματα, που θα πληρώνουν αυξημένες εισφορές, όμως να ξέρουμε ότι επειδή γίνεται μια συνολική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οποιαδήποτε μείωση αυτών των εισφορών που θα  στερεί πόρους από το σύστημα, θα εγείρει αξιώσεις εκ’ μέρους των δανειστές για περικοπές σε άλλους τομείς.»

Ο Νίκος Σκορίνης παρουσίασε, τα βασικά εργαλεία τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύει το ασφαλιστικό σύστημα με επιπλέον πόρους.

Βασικό εργαλείο θα είναι η μείωση της ανασφάλιστη εργασίας, που σήμερα στερεί το σύστημα με 3-4 δις το χρόνο, άρα θα υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτή  με τέτοιο τρόπο που δεν θα οδηγεί σε «κλείσιμο επιχειρήσεων» όπως σημείωσε, δίνοντας ένα παράδειγμα:

«Σήμερα» είπε «κάποιος που δεν ασφαλίζει τους εργαζομένους του, κινδυνεύει με κλείσιμο, εξ’ αιτίας των προστίμων που υπάρχουν. Αυτός είναι και ένας λόγος που αυξάνει την διαφθορά. Εμείς σκεφτόμαστε, όσοι εργοδότες χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία,  και ελέγχονται για αυτό, πέρα από ένα πρόστιμο που θα μπορούν όμως να το πληρώνουν, να τους υποχρεώνουμε να μην μπορούν να κάνουν απολύσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τους εργαζομένους τους»

 Ενας δεύτερος σημαντικός πόρων, εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι το εργόσημο, που συμφέρει ιδιαίτερα τους αγρότες, από τη στιγμή που έτσι θα μπορούν να ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς, ακόμα και όσους δεν έχουν χαρτιά, αλλά και τις γυναίκες τους που συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες. «Αυτό μπορεί να αποφέρει στο σύστημα, περίπου 100 εκατ.» είπε.

Επιπλέον το σύστημα θα ενισχυθεί, μέσα από πόρους από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,. Όπως είπε ο Ν. Σκορίνης, «με από τις ιδιωτικοποιήσεις που είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τη συμφωνία, να κάνουμε, ένα 25% των συνολικών εσόδων, θα το δίνουμε για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που είναι σημαντική αλλαγή σε σχέση με το τι ίσχυέ μέχρι τώρα, όπου το σύνολο των εσόδων από αυτές πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους»

 «Συνολικά, όμως» σημείωσε», το σύστημα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, για την πάταξη της οποίας ήδη έχουμε δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής»

«Όλα αυτά προϋποθέτουν ανάπτυξη» είπε καταλήγοντας τις παρουσιάσεις του ο Ν. Σκορίνης “και εμείς έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αυτή που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

“Αναπτυξιακό σχεδιασμό που γίνεται για πρώτη φορά, με συγκεκριμένους τομείς στους οποίους θα δώσουμε σαν χώρα βάρους για την ανάπτυξη τους, αναπτυξιακός νόμο, που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της χώρας, ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και τέλος, αποτελεσματική και εμπροσθοβαρύ αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ”