ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Σοκαριστική Καταγγελία από την Aegean Boat Report

 

Σε μία σοκαριστική καταγγελία με άφθονο αποδεικτικό υλικό, προβαίνει η Aegean Boat Report κατά της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση της πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων   προσφύγων και μάλιστα  μέσα από το κάμπ Μεγάλα Θέρμα στη Λέσβο:   

Σε μια ακόμη συγκλονιστική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξυλοκοπήθηκαν, ληστεύτηκαν και εξαναγκάστηκαν να μπούν σε σωσίβια σχεδία από τις ελληνικές αρχές, παρά τους επανειλημμένους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν συμβαίνουν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία. Δεκατρείς άνδρες, γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν βίαια από ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο την Τετάρτη το βράδυ από ένστολους πράκτορες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν για τεστ COVID-19. Αντ “αυτού, τους έκλεισαν σε ένα isobox. Εκεί ξυλοκοπήθηκαν επανειλημμένα με μπαστούνια, τους στέρησαν τα υπάρχοντά τους και τους ανάγκασαν να μπουν σε μία  φουσκωτή σχεδία (life raft.)

.

Την Τετάρτη το βράδυ (17 Φεβρουαρίου 2021) περίπου στις 19.00 , μία βάρκα που μετέφερε 13 άτομα – 5 παιδιά, 3 γυναίκες και 5 άνδρες – έφτασε ανατολικά της Εφταλού, στη βόρεια Λέσβο. Ήρθαν στην ξηρά και μπήκαν στο δάσος για να αποφύγουν να τους δουν οι άνθρωποι, γιατί φοβόταν μήπως η ελληνική ακτοφυλακή τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία.

Παρά τον φόβο τους για τις ελληνικές αρχές, περπάτησαν προς το στρατόπεδο στα Μεγάλα Θέρμα.  Δυστυχώς οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, καθώς  η ελληνική λιμενική αστυνομία δεν προστάτευσε τα δικαιώματά τους ως ανθρώπινα όντα.

Στις 21.15, οι 13 άνθρωποι έφτασαν έξω από το στρατόπεδο των Μεγάλα Θέρμα, όπου συνάντησαν από τους λιμενικούς αστυνομικούς υπηρεσίας, που τους είπαν να περιμένουν μέσα στο στρατόπεδο, ενώ ένας αξιωματικός έκανε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του. Ενώ ο αξιωματικός έκανε αυτό το τηλεφώνημα, οι ήδη διαμένοντες στο κάμπ, τους έδωσαν κουβέρτες και σταφίδες, επειδή οι 13 είχαν παγώσει και η αστυνομία δεν τους παρείχε καμία υποστήριξη. Σε αυτό το σημείο, οι νέες αφίξεις ήταν μέσα στο στρατόπεδο, και οι γυναίκες και τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις τουαλέτες. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική, γιατί αυτό που συνέβη στη συνέχεια σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν βία από ένα στρατόπεδο το οποίο διαχειρίζεται το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης, και απελάθηκαν παράνομα.
Όταν ο αξιωματικός επέστρεψε, είπε στους νεοαφιχθέντες ότι έπρεπε να υποβληθούν σε τέστ COVID-19, κάτι που  δεν γίνεται συνήθως τη νύχτα. Την Τετάρτη το απόγευμα υπήρχαν 29 κάτοικοι στο στρατόπεδο καραντίνας, οπότε υπάρχουν πολλοί μάρτυρες τόσο της άφιξής τους, όσο και της  απομάκρυνσης τους από την αστυνομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 13 άτομα που απελάθηκαν αργότερα ήταν μέσα στο στρατόπεδο των Μεγάλων Θερμών.
Η Aegean Boat Report έλαβε μια λεπτομερή περιγραφή των δύο αξιωματικών που ήταν σε υπηρεσία εκείνο το βράδυ, και σε συντονισμό με ένα πρωτόκολλο αλλαγής από την λιμενική αστυνομία, θα ήταν αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί η ταυτότητα αυτών των δύο αξιωματικών σε οποιαδήποτε επίσημη έρευνα.
Η αστυνομία είπε στους νεοαφιχθέντες να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους. Είχαν οκτώ τηλέφωνα μεταξύ τους, αλλά σε αυτό το στάδιο έδωσαν μόνο τρία στην αστυνομία. Οι αξιωματικοί ζήτησαν τότε να περπατήσουν δυτικά στο χωματόδρομο, αλλά οι άνθρωποι αρνήθηκαν. Δεν εμπιστεύονταν την αστυνομία, επειδή οι κάτοικοι στο στρατόπεδο τους είχαν πει ότι  covid τέστ δεν γίνονται τη νύχτα. Η αστυνομία επέμεινε και τα 13 άτομα, πέντε από αυτά παιδιά, δεν ένιωθαν ότι μπορούσαν να αντισταθούν στον οπλισμένο αξιωματικό .
Περπάτησαν για περίπου 15 λεπτά και έφτασαν σε ένα μικρό λευκό κοντέινερ. Τους είπαν να περιμένουν έξω από εκεί και περίπου 30 λεπτά αργότερα ένας αξιωματικός έφτασε με ένα κλειδί και τους κλείδωσε μέσα. Όταν είχαν ηρεμήσει αρκετά, τύλιξαν τα παιδιά σε κουβέρτες, τους βοήθησαν να κοιμηθούν και στις 22.36 έκαναν ένα βίντεο που έστειλαν, μαζί με την τοποθεσία τους, στο Aegean Boat Report:
Οι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία έχει τοποθετήσει ένα λευκό κοντέινερ δίπλα στο χωματόδρομο σε αυτήν την ακριβή τοποθεσία και το βίντεο που στάλθηκε από τις νέες αφίξεις από το εσωτερικό του , σε συνδυασμό με την τοποθεσία που στάλθηκε ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι εκεί  ήταν όκλειδωμένοι.

Μετά από περίπου μία ώρα, έφτασε ένα μαύρο ή σκούρο μπλε φορτηγό, και τέσσερις άνδρες που φορούσαν σκούρα μπλε ή μαύρη στολή χωρίς διακριτικά, και έφεραν γκλόμπς μπήκαν στο κοντέινερ φωνάζοντας. Οι πρόσφυγες, ιδιαίτερα τα παιδιά, φοβήθηκαν πολύ, και οι ένστολοι άνδρες φώναζαν «σηκωθείτε! Σήκω!» και χτύπησαν τους ανθρώπους  για να τους αναγκάσουν να σηκωθούν. Στη συνέχεια πήραν τα υπάρχοντά τους, τις τσάντες, τα χρήματα και τρία από τα υπόλοιπα κινητά τηλέφωνα. Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι οι άνδρες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις γυναίκες, βάζοντας τα χέρια τους σε ευαίσθητα σημεία με βία, κάτι που ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτικό, μια παραβίαση την οποία δεν μπορούσαν να αποτρέψουν. Οι αξιωματικοί στη συνέχεια ανάγκασαν τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά ένα προς ένα να μπουν  στο πίσω μέρος του φορτηγού σαν βοοειδή. Όσοι αντιστάθηκαν ξυλοκοπήθηκαν ξανά με γκλόμπς.

Οι πρόσφυγες είπαν ότι ένιωσαν ότι είχαν ταξιδέψει για ώρες στο φορτηγό, όμως σ’αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να έχει κανείς πραγματική αίσθηση του χρόνου.   Όταν τελικά έφτασαν, βγήκαν έξω από το φορτηγό, τους χτύπησαν πάλι και τους διέταξαν να κοιτάξουν το έδαφος. Όσοι δεν υπάκουσαν χτυπήθηκαν ξανά.  Ήταν σε ένα λιμάνι, κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, το οποίο είχε προβολείς, ένα φράχτη και ένα τετράγωνο κτίριο με επίπεδη στέγη. Αλλά καθώς τους χτυπούσαν κάθε φορά που προσπαθούσαν να κοιτάξουν γύρω, ήταν δύσκολο για αυτούς να είναι σίγουροι για το περιβάλλον τους. Από την περιγραφή τους, ο χρόνος ταξιδιού από το κοντέινερ και ο χρόνος ταξιδιού με το πλοίο μέχρι το σημείο που εγκαταλείφθηκαν σε σωσίβια σχεδία, είναι αρκετά σίγουρο ότι πρόκειται για το λιμάνι Σένγκεν στην Πέτρα, στη βορειοανατολική Λέσβο, το οποίο συχνά τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιείται για παράνομες απελάσεις από την ελληνική ακτοφυλακή.

Στη συνέχεια φορτώθηκαν σε ένα μικρό σκάφος, το οποίο περιγράφουν οι πρόσφυγες ως γκρι ταχύπλοο από καουτσούκ με δύο κινητήρες και ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Τοποθετήθηκαν στο μπροστινό μέρος του σκάφους, το οποίο οδηγούσε ένα μέλος του πληρώματος στο κέντρο του. Το πλοίο που περιγράφεται είναι σχεδόν σίγουρα μια παράκτια περιπολία που χρησιμοποιείται από την ελληνική ακτοφυλακή, συνήθως για να βοηθήσει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα πέντε παιδιά, τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες εξαναγκάστηκαν να μπουν σε αυτό το σκάφος από τέσσερις άνδρες που φορούσαν  τις ίδιες σκούρες  στολές , όπως και οι προηγούμενοι που τους πήραν τα πράγματά τους, τους χτύπησαν και τους ανάγκασαν να μπουν στο φορτηγό. Οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να πουν αν ήταν οι ίδιοι τέσσερις άνδρες, αλλά και αυτοί, χτύπησαν τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, και τους ανάγκασαν να μπουν στο σκάφος RIB, διατάσσοντάς τους να «κοιτάξουν κάτω «.

Ταξίδεψαν για λιγότερο από 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης στάσης κοντά σε ένα μεγάλο γκρίζο σκάφος. Ένας από τους αξιωματικούς μίλησε στο ραδιόφωνο με το μεγάλο σκάφος σε μια γλώσσα που οι πρόσφυγες πίστεψαν ότι ήταν Έλληνες και σίγουρα δεν ήταν Αγγλικά. Περιέγραψαν το σκάφος ως γκρι με μπλε και άσπρες ρίγες στο μπροστινό μέρος – μια περιγραφή που ταιριάζει με την εμφάνιση των ελληνικών ακτοφυλακών που περιπολούν τη συνοριακή περιοχή.

Το σκάφος σταμάτησε μετά από περίπου 30 λεπτά, και στη συνέχεια έριξαν στη θάλασσα μια πορτοκαλί φουσκωτή σωσίβια σχεδία. Ένας από τους αξιωματικούς μπήκε στη σχεδία και έβαλε ένα μικρό φως μέσα, και στη συνέχεια οι αστυνομικοί έσπρωξαν τους ανθρώπους ένα προς ένα. Αυτό χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά, και μόλις και τα 13 άτομα μπήκαν στη σχεδία, το σκάφος με τους Έλληνες αξιωματικούς άφησε τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά μόνα τους, στο σκοτάδι, αβοήθητους να  παρασύρονται στη θάλασσα. Κανένας από τους ανθρώπους – ακόμη και τα παιδιά – στη σωσίβια σχεδία δεν έλαβε σωσίβια και το θαλασσινό νερό άρχισε να μπαίνει στη  σχεδία.

http://

Στις 01.29, έστειλαν ένα βίντεο στο Aegean Boat Report, όπου έδειχναν τους ανθρώπους μέσα στη σχεδία. Λίγο αργότερα, μόνοι, κρύοι, κουρασμένοι, αδύναμοι και ευάλωτοι, οι πρόσφυγες άρχισαν να πανικοβάλλονται. Χρησιμοποιώντας ένα από τα τηλέφωνα που είχαν καταφέρει να κρύψουν όταν ληστεύτηκαν από τους ένστολους αξιωματικούς, κάλεσαν την τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 04.10, η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε ότι είχε βρει και διασώσει 13 άτομα από μια σωσίβια σχεδία που παρασύρθηκε έξω από το Behram της Τουρκίας. Η Aegean Boat Report έλαβε ένα τρίτο βίντεο την επόμενη μέρα, αυτή τη φορά μέσα από ένα λεωφορείο, και μια τοποθεσία που έδειχνε ότι κατευθύνονταν προς Ayvacik, Τουρκία.

Αυτό το βίντεο είναι από τους ίδιους ανθρώπους, που τράβηξαν και το βίντεο στο κοντέινερ στη Λέσβο, και στη σωσίβια σχεδία  στο Αιγαίο Πέλαγος.

http://

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος είναι υπεύθυνος για την παράνομη απέλαση τους. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι τηρεί όλους τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός ασύλου και μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, αρνήθηκε για άλλη μια φορά ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα ωθεί τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς «ψεύτικες ειδήσεις», και ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής που προωθεί η Τουρκία. Για κάποιο λόγο δεν επέλεξε να εξηγήσει αυτήν τη στρατηγική. (Ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς για επιστροφές μεταναστών «ψεύτικες ειδήσεις»)

Και όμως, όσο ο Μιταράκης και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να ισχυρίζονται το αντίθετο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επαναπροωθούνται παράνομα στο Αιγαίο, και μάλιστα μέσα από τα στρατόπεδα προσφύγων. 

πηγή: https://aegeanboatreport.com/