ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Στη Μυτιλήνη συνεδριάζει η σύνοδος των πρυτάνεων

panorama

Στη Μυτιλήνη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου θα διεξαχθεί αύριο σύνοδος πρυτάνεων για το προσφυγικό, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου. Μοναδικό θέμα της συνόδου ο ρόλος και η συνεισφορά των πανεπιστημίων της χώρας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Το θέμα τίθεται μετά από πρόταση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη ο οποίος είχε επαφές για το θέμα με το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ήδη από το καλοκαίρι η σύγκλητος του πανεπιστημίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ενσωμάτωσης προσφύγων , αλλά και δράσεις που θα συμβάλουν στην συνύπαρξη αυτών των ομάδων πληθυσμού με την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα όπως είχε επισημάνει η Σύγκλητος σε απόφασή της τον Αύγουστο «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την ίδρυσή του το 1984 μέχρι σήμερα, με πανεπιστημιακές μονάδες σε έξι νησιά, αποτελεί σταθερό πυλώνα εκπαίδευσης και βασικό παράγοντα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Παράλληλα, η συγκεκριμένη γεωπολιτική του θέση δίνει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς ο χώρος του Αιγαίου αποτελεί διαχρονικά ένα όριο τομής και σύζευξης ταυτόχρονα, ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί στενά τις μεταβολές και τις εξελίξεις στις γείτονες περιοχές. Σταθερός στόχος του ιδρύματος, διαχρονικά, παραμένει η ενίσχυση της διεθνοποίησης της δράσης και της εξωστρέφειάς του. Με ειδικότερη δε αναφορά στο θέμα των σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, δύναται να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα, υποδεχόμενο φοιτητές και φοιτήτριες από τις περιοχές αυτές, με πολλαπλά και μείζονα οφέλη για την περιοχή του Αιγαίου, για τις κοινωνίες προέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών, για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο εν δυνάμει προσφύγων από τη Συρία στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τη μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη λειτουργία του σε περιοχή σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο».

Η κυρία Αναγνωστοπούλου κατά την παραμονή της στη Μυτιλήνη θα έχει συναντήσεις και επαφές με την εκπαιδευτική κοινότητα.