ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Στο ΚΥΤ της Μόριας για ενημέρωση ο δήμαρχος Λέσβου -Τη Δευτέρα η έγκριση αποζημιώσεων των Μοριανών

Foto: Γ. Παπαδόπουλος

Το κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μαζί με τον διοικητή του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ Μιχάλη Μυρογιάννη, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή του κέντρου Γιάννη Μπαλμπακάκη για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων προκειμένου και να βελτιώνονται οι συνθήκες μέσα στο κέντρο αλλά και της γειτνίασης του κέντρου  με τα γύρω χωριά.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΙΟΥ ο Σπύρος Γαληνός βελτιωμένες ήταν οι συνθήκες μέσα στο κέντρο σε σχέση με προηγούμενη επίσκεψή του (μετά και τις τεταμένες σχέσεις του δημάρχου με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ο δήμαρχος δεν είχε επισκεφθεί το κέντρο τουλάχιστον για έναν χρόνο). Ωστόσο τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης του δήμου από τα αρμόδια υπουργεία για τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων που προσφέρονται στο κέντρο.

Όσον αφορά την κατασκευή του έργου αποχέτευσης στο Κέντρο της Μόριας προϋπολογισμού 339.185, ένα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή έργο που εδώ και χρόνια απαιτεί η τοπική κοινωνία, το υπουργείο Άμυνας δεσμεύθηκε για την χρηματοδότησή του και ήδη παρέλαβε τη μελέτη προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την  δημοπράτησή του.

Πάντως για θέματα ενίσχυσης της Λέσβου για τη διαχείρηση του προσφυγικού, συνάντηση θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο δήμαρχος Λέσβου με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για το προσφυγικό στη Λέσβο.

Στο κέντρο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης των κοντέινερ που μεταφέρθηκαν στο νησί και ήδη έδωσαν πιο σταθερή στέγη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, μειώνοντας αισθητά τις καλοκαιρινές σκηνές. Σήμερα στο κέντρο βρίσκονται 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες , πολύ πιο πάνω από τη δυναμικότητα του κέντρου.

Νωρίτερα με τον διοικητή του ΚΥΤ Μόριας συναντήθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης για το θέμα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών γύρω από το κέντρο για ζημιές που είχαν δημιουργηθεί στις περιουσίες τους το 2016 και μέχρι τα μισά του 2017.

Πρόκειται για την δεύτερη καταγραφή που είχε κάνει επιτροπή του δήμου και βεβαίωσε δικαίωμα αποζημιώσεων σε 50 ιδιοκτήτες συνολικού ύψους 121.000 ευρώ. Ήδη έχει προχωρήσει και τρίτη καταγραφή για νεώτερες ζημιές είτε σε καμένα χωράφια, είτε σε κλοπές και σφαγές ζώων είτε φθορές στην περιουσία των μόνιμων κατοίκων,  στην προσπάθεια των προσφύγων να βρουν τροφή ή τρόπους θέρμανσης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κύριος Τρακέλλης , σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη Δευτέρα θα εγκριθούν από ο υπουργείο οι πιστώσεις τόσο για τους Μοριανούς όσο και για τους κατοίκους στο Χαλκειός της Χίου για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για αντίστοιχους λόγους. Στη συνέχει θα επιχορηγηθούν οι δήμοι Λέσβου και Χίου οι οποίοι θα αποδώσουν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους.

Οι Μοριανοί πριν από δύο μήνες εισέπραξαν τα αντίστοιχα ποσά που αφορούσαν το 2015 ενώ οι κάτοικοι Χαλκειούς δεν έχουν ακόμα εισπράξει κανένα ποσό.