ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Στο νήμα κρίθηκαν οι αυστριακές προεδρικές εκλογές

Update 2305/2016: 7.15 μμ

Ο Πράσινος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν νικητής των αυστριακών εκλογών

Σε μία μάχη ψήφο ψήφο που κρίθηκε την τελευταία στιγμή, ο Βαν Ντερ Μπέλεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας που προέρχεται από τους Πράσινους καθώς επικράτησε του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ με 50,3% έναντι  49,7%.

Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, έδωσαν τελικά τη νίκη στον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας,

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 31.000.

Χάρη στις επιστολικές ψήφους, ο νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος εξασφάλισε πλειοψηφία σε δύο ακόμη από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, εκείνα της Άνω Αυστρίας και του Τιρόλου, καθώς, ήδη από την Κυριακή διατηρούσε προβάδισμα στα κρατίδια της Βιέννης και του Φόραλμπεργκ –όπου βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του– ενώ πλειοψηφία κατέγραψε και στις εννέα πρωτεύουσες των κρατιδίων, κάτι που επιβεβαιώνει τις αναλύσεις πως στα αστικά κέντρα προηγείτο ο ίδιος και στην επαρχία ο Χόφερ.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Στις δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε πως το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έδειξε πως δεν είναι λάθος να τονίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι «κάθε ψήφος μετράει» και πως το εκλογικό δικαίωμα κατακτήθηκε με αγώνες και πρέπει να ασκείται πάντα.

Απο την Αυγή

Παλαιότερη ανάρτηση:

Στο νήμα κρίθηκαν οι αυστριακές προεδρικές εκλογές

Στα όρια του στατιστικού λάθους κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της Αυστρίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις του αυστριακού τηλεοπτικού δικτύου ORF δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του υποψηφίου ακροδεξιού κόμματος FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ με 50,2% έναντι 49,8% του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα ωστόσο με μια νέα εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17:40 τοπική ώρα ο Αλεξάντερ Βαν Ντε Μπέλεν προηγείται με 50,1%, ενώ έπεται ο Νόρμπερτ Χόφερ με 49,9%. Λίγο αργότερα το ORFέκανε λόγο για ισοπαλία των δύο υποψηφίων. Όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων θα κριθεί στο νήμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επίσημο τελικό αποτέλεσμα να καθυστερήσει ίσως και μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς πρέπει να γίνει και η καταμέτρηση των 700.000 με 800.000επιστολικών ψήφων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου. Αν και οι εκτιμήσεις προσπαθούν να συνυπολογίσουν και τις επιστολικές ψήφους, μόνο η καταμέτρηση είναι σε θέση να δώσει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα. Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) η προσέλευση των αυστριακών ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε σχεδόν το 70%.

Φίτσμαγιερ: «Οι εξελίξεις στην Αυστρία αντικατοπτρίζουν μια ευρωπαϊκή τάση»

O υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν Η σημασία αυτών των εκλογών υπογραμμίζεται και από το γεγονός πως πολύ περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν δημοσιογραφικά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Για τον γνωστό Αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Λάμερτ: «Αυτονόητη μια καλή σχέση με τον επόμενο αυστριακό πρόεδρο»

Ευτυχής ότι η εκλογή προέδρου στη Γερμανία δεν γίνεται απευθείας από το λαό, ο πρόεδρος της γερμανικής βουλήςΑς σημειωθεί ότι ενώ κορυφαία στελέχη του γερμανικού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εκφράζουν την στήριξή τους στο πρόσωπο του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας εκλογής ενός ακροδεξιού στο αυστριακό προεδρικό αξίωμα, τόσο για την ίδια την Αυστρία, όσο και για την Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπενθύμισε ότι ο αυστριακός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ο Νόρμπερτ Χόφερ θα μπορούσε, ως πρόεδρος, να διευκολύνει τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στάχερ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ωστόσο ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής ότι η εκλογή του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται απευθείας από το λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης».

ORF, dpa, afd / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle