ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα Τόπος

Στρατής Νικολάου| Εγκαταλείπουν τον Αγροτικό μας τομέα χτίζοντας «Βάστριες»

Πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου (ΜΝΑ), καθυστερεί τόσο πολύ η πληρωμή της στρεμματικής

ενίσχυσης. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις και οι προβληματικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλα τα χρόνια της  διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν γίνει πλέον κανόνας και αυτό δείχνει  την πλήρη αποδιοργάνωση του Οργανισμού.

Ενός Οργανισμού που ο  Σύριζα κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του είχε κατορθώσει να  νοικοκυρέψει, φέρνοντας την κανονικότητα στις πληρωμές του, έτσι ώστε οι αγρότες ήξεραν πάντα το ύψος των ενισχύσεων που θα έπαιρναν και πότε θα τις έπαιρναν. 

Πέρα όμως από αυτό, ο Σύριζα  είχε και ως στόχο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ την αύξηση του παραπάνω προγράμματος ΜΝΑ από τα 23.93 εκατομμύρια ευρώ στα 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Ρόδο. Θα ζητούσε δηλαδή μια  αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος κατά 14 εκατομμύρια  ευρώ που ως ποσό είναι  «σταγόνα στον ωκεανό» αν συγκριθεί με το συνολικό ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμό της ΚΑΠ που είναι 387 δις ευρώ.

Με την αύξηση αυτή στον προϋπολογισμό του προγράμματος ΜΝΑ ο Σύριζα θα  μείωνε το σημερινό κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών, θα αύξανε την στρεμματική ενίσχυση  και παράλληλα θα ενέτασσε στο Πρόγραμμα ενίσχυσης και κάποια άλλα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, όπως  π.χ. κάστανα, ρεβίθια, γλυκάνισο, κεράσια Αγιάσου, κ.λ.π. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, θα επιτελούσαμε και την  διαφοροποίηση του αγροτικού μας τομέα που στηρίζεται στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς.

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως την ενδιέφερε να πάρει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει  την Βάστρια μετατρέποντας  τη Λέσβο σε «Φρούριο» της Ευρώπης αγνοώντας  «την σταγόνα του ωκεανού» που θα ανακούφιζε τους αγρότες της  και θα βοηθούσε την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό ενός  πιο βιώσιμου και ανθεκτικού παραγωγικού συστήματος του αγροδιατροφικού της τομέα.

Τώρα, αφού δεν φρόντισαν να αυξήσουν το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης,  την έχουν εξαφανίσει εντελώς και από τον χάρτη πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ αφού κανένας αρμόδιος δεν βγαίνει να ανακοινώσει πότε επιτέλους θα δοθεί, παρατείνοντας την αγωνία των ελαιοπαραγωγών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Την  21η Μαΐου οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν αν θέλουν μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα, που θα νοικοκυρέψει ξανά τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνοντας δικαιοσύνη στις  πληρωμές των ενισχύσεων, δίνοντας παράλληλα ζωή και ανάπτυξη στην περιφέρεια ή θα προτιμήσουν μια κυβέρνηση που έχει διαλύσει τον  ΟΠΕΚΕΠΕ και μοιράζει τις ενισχύσεις με πελατειακό τρόπο αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και την ανάπτυξη της περιφέρειας.