ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας θα ανακοινώσει αύριο από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός

karav

O Αλέξης Τσίπρας, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο, Τρίτη 13/12 στη Νίσυρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την κυβερνητική πολιτική στα νησιά.

Συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο θα αναφερθεί εκτενέστερα στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών.

Επιπλέον θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των νησιών.

Η ρήτρα νησιωτικότητας

Με το νόμο 4150/2013 θεσπίστηκε η ρήτρα νησιωτικότητας για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, ενέργεια ή κανονιστική πράξη από την πλευρά του Κράτους, σαν μια θεσμική παρέμβαση που αποτυπώνει την πραγματική διάσταση του άρθρου 101 του Συντάγματος που αναφέρεται στη νησιωτικότητα.

Με τη ρήτρα νησιωτικότητας αναγνωρίζονται έμπρακτα οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και ενεργοποιείται, αυτόματα, ένα πλαίσιο ιδιαίτερης αντιμετώπισης, που δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση αλλά επιβάλλεται από τη διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου. Ομως μέχρι σήμερα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, σε όλες τις βαθμίδες της, δεν συνυπολόγιζαν τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

Η ενσωμάτωση της «ρήτρας νησιωτικότητας» στο σύνταγμα της χώρας, ουσιαστικά υποχρεώνει στο κορυφαίο επίπεδο, όχι μόνο τον «νομοθέτη», αλλά κάθε όργανο της διοίκησης του κράτους, να εντάσσει στις όποιες αποφάσεις και πολιτικές θέλει να ακολουθήσει την «διάσταση των νησιών».