Απεργία χθες, άρα δεν έχει εφημερίδες σήμερα. Ωστόσο, τα σάιτ λειτουργούν, ανεβάζοντας σημερινές ειδήσεις (και χθεσινά δημοσιεύματα).
Στο μεγάλο θέμα του Eurogroup και των εκεί συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ικανοποίηση που επικεντρώνεται βασικά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Επίσης αρνούνται ότι θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων με το σκεπτικό ότι το τρέχον (3ο) πρόγραμμα θα κλείσει επιτυχώς και άρα τα όποια πλεονάσματα θα έρθουν από τη μεγέθυνση της οικονομίας. Δείτε π.χ. το αναλυτικό ρεπορτάζ με τη σχετική παρέμβαση Δραγασάκη (αλλά και την ενημέρωση Τσακαλώτου στο ΠΣ).
Δεν ξέρω αν αυτή η αισιοδοξία είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ας πούμε η Morgan Stanley δημοσίευσε μια έκθεση που είναι αρκετά θετική, αλλά με αστερίσκους — ο κυριότερος των οποίων είναι ότι πρέπει να αρθεί η σκληρή λιτότητα, που αντικρούει στην απαίτηση για πλεονάσματα ύψους 3,5%. Αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν, στο Q&A που ανέβασε o ESM στο twitter αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “χρειάζεται προσοχή.
Ο αντίκτυπος ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες πέρα από τον έλεγχο μας. Μεταξύ αυτών είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όσον αφορά το επιτοκιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην αγορά να ολοκληρώσουν ορισμένες συναλλαγές”. Το Bloomberg και η Wall Street Journal δημοσίευσαν επίσης συγκρατημένες αναλύσεις: το πρώτο ζητά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους πιστωτές στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (μη θεωρώντας τη, προφανώς, αρκετή) και στηλιτεύει την επιμονή στην ασφυκτική λιτότητα, ενώ η δεύτερη επισημαίνει πως μια νέα κρίση παραμονεύει αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και ΔΝΤ.
Σχετικά με το τελευταίο σημείο, το γερμανικό ΥπΟικ ανακοίνωσε σήμερα πως η περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασιστεί μέσα στο 2017, όταν ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση (που οι Γερμανοί αποκλείουν να ολοκληρωθεί άμεσα, και απ’ ό,τι φαίνεται δικαιολογημένα).
Η περί ΔΝΤ αβεβαιότητα έκανε Γερμανούς βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να απειλούν με αποχώρηση και της Γερμανίας από το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Bild, ενώ και η Handelsblatt κάνει λόγο για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα. (Εν τω μεταξύ την τεχνογνωσία του ΔΝΤ τη θέλει ο Σόιμπλε μόνο όταν είναι να επιβληθούν μέτρα λιτότητας, γιατί τις φωνές του Ταμείου περί αναγκαιότητας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και περί χαμηλότερων πλεονασμάτων τις γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.) Σε ό,τι αφορά το QE, που αποτελεί διακαή πόθο της ελληνικής κυβέρνησης, το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει σήμερα την επέκταση του προγράμματος κατά 6 ή κατά 9 μήνες, και με πιο χαλαρά κριτήρια ένταξης.
Και κάποια σημαντικά δημοσιεύματα για το προσφυγικό:
Η Καθημερινή είχε πριν λίγο πρώτη είδηση στο σάιτ της πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα από τον Μάρτιο 2017. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα μέσα Μαρτίου εκείνο το κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην χώρα από την οποία εισήλθαν συμπεριλαμβανομένου και την Ελλάδα που μέχρι τώρα εξαιρείτο”. Η αλήθεια είναι πως, για να γίνει αυτό, η ΕΕ θεωρεί δεδομένες μια σειρά προϋποθέσεις που προσωπικά βλέπω πολύ χλωμές έως κάτωχρες (διαδικασίες ασύλου, πρόγραμμα μετεγκατάστασης, άνοιγμα συνόρων). Εξάλλου, η WSJ είχε κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της για “13.000 χαμένους μετανάστες-πρόσφυγες” από τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, και το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε πως αυτό δεν ευσταθεί.
Επίσης από την Καθημερινή: Προσφυγικό: Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον νόμο
Από το Έθνος: Η δικαιοσύνη βάζει τάξη στη «ζούγκλα» του προσφυγικού
Από τη χθεσινή ΕφΣυν: Απελπισμένη έκκληση από τη δομή Διαβατών
Από το left, και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: Γ. Μουζάλας: Χρηματοδότηση των δήμων που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση θα προωθήσει η κυβέρνηση