ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τα υλικά της «νέας ανάπτυξης» στο νησί μας.

LESVOS_2016_1_14_14_58_9_b2

Μέσα από τα ΜΠΛΟΚΙΑ και με διάφορες αφορμές έχουμε υποστηρίξει την άποψη ότι, για να υπάρξει ένας νέος «ενάρετος κύκλος ανάπτυξης» στη Λέσβο (και όχι μόνο) αυτόν πρέπει να «τον πάρουν πάνω τους» όσοι/ες σήμερα βρίσκονται «εκτός». Με αλλά λόγια το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό που τα μνημόνια και η κρίση έχουν απαξιώσει: Οι άνεργοι, οι νέοι πού σήμερα φεύγουν, ο κόσμος της εργασίας του νησιού.  Αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων που σήμερα μένουν, εξίσου, αναξιοποίητοι, εδώ μιλάμε κυρίως για τους «κοινούς πόρους».

Σήμερα θα μπορούσαμε επιπλέον να θεωρήσουμε την κατάσταση που βιώνει το νησί, ως μια «μεταβατική περίοδο». Η κρίση είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του όποιου μοντέλου ανάπτυξής που είχε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια.  Το τι όμως θα υπάρξει μετά εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τώρα. Για την ακρίβεια από αυτά που θα αξιοποιήσουμε τώρα.

Στις ημέρες μας, ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Λέσβου, μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει ως «προσφυγική οικονομία«: Ξενοδοχεία της πόλης και των χωριών που φιλοξενούν εθελοντές και αλληλέγγυους , ένα ολόκληρο κύκλωμα τροφοδοσίας και υποστήριξης των προσφύγων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις διάφορες ΜΚΟ, αλλά και στις δομές υποστήριξης των προσφύγων. Μαζί με όλα αυτά να υπολογίσουμε και τις χιλιάδες Λέσβιους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε δράσει αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Η εμπλοκή όλου αυτού του κόσμου, κυρίως των ανέργων, των νέων, του κόσμου «των από κάτω» σε δράσεις αλληλεγγύης ή εθελοντισμού,  ακόμα και με σχέσεις μισθωτής εργασίας μέσα από τις ΜΚΟ,  ταυτόχρονα με τη ενεργοποίηση σε θετική κατεύθυνση μιας μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού, έχει σαν αποτέλεσμα και την εκπαίδευση του (ή και επανεκπαιδευσή του) με προσόντα, δεξιοτεχνίες και ικανότητες που ενώ  τα είχε και πριν, όλα αυτά ήταν στην αφάνεια.

Μιλάμε για την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, αλλά και την επικοινωνία με τον άλλο την ενσυναίσθηση, την πρωτοβουλία που είναι μια σειρά από δεξιότητες και ικανότητας που όλος αυτός ο κόσμος  ανακαλύπτει ξανά ότι τις έχει.

Αυτάα τα «νέα προσόντα» που κόσμος της εργασίας αποκτά σήμερα στη Λέσβο με την εμπλοκή με το προσφυγικό,  αύριο όταν αυτή η υπόθεση θα είναι παρελθόν θα είναι η μεγαλύτερη προίκα μας. Γιατί αυτά είναι τα υλικά, η πρώτη ύλη με τα οποία θα κτιστεί η «νέα ανάπτυξη» στο νησί μας.