Στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε η δημιουργία ενός “πρόσθετου μηχανισμού επείγουσας επέμβασης” με τον οποίο θα εξασφαλίζεται ότι σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του 3,5% του πλεονάσματος, θα λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα.
- Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται “και μη προαιρετικά” (άρα θα υπάρχουν και προαιρετικά”). Τα “προσωρινά” μέτρα που θα ενεργοποιούνται όταν υπάρχει απόκλιση, θα εντάσσονται στον επόμενο προυπολογισμό του χρόνου ενεργοποιησής τους.
- Αυτά τα μέτρα δεν κατανομάζονται ούτε ποσοτικοποιούνται, αλλά αναφέρεται στην συμφωνία ότι σε αυτά τα μέτρα (το οποία θα ενταχθούν στον προυπολογισμό) θα περιλαμβάνονται και μέτρα που θα εξασφαλίζουν έσοδα.
Η πλήρης σχετική αναφορά του Eurogroup είναι η παρακάτω:
*Έναν πρόσθετο μηχανισμό επείγουσας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέτρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τους τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον).
Εφόσον τα μέτρα ενεργοποιηθούν ως προσωρινά όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογισμού, με στόχο να φέρουν τον προϋπολογισμό δομικά και πάλι στο σωστό δρόμο.
Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιορίζονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.”
Γ. Κατρούγκαλος: Ο «κόφτης» δεν αφορά τη λήψη μέτρων
«Αυτός ο περίφημος δημοσιονομικός “κόφτης” υπάρχει από το 1949, όταν θεσπίστηκε το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Γερμανίας και τότε έφερε το όνομα “χρυσός δημοσιονομικός κανόνας”», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».
«Το 2009, στο Σύνταγμα της Γερμανίας, πήρε πιο αυστηρό χαρακτήρα και μετά ενσωματώθηκε στα Συντάγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Δεν πρόκειται για συγκεκριμένη λήψη μέτρων, αλλά για έναν μηχανισμό», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, εξηγώντας ότι «οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων θα προσαρμόζονται κατά το ποσοστό που υπολείπεται, για να πιαστεί ο συγκεκριμένος δημοσιονομικός στόχος».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν μέτρα χωρίς να φτάσει η τελική απόφαση στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε:
«Ο κόφτης δεν αφορά τη λήψη μέτρων, αλλά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ως προς το λογιστικό του σκέλος».
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα νέα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουμουτσάκος προηγουμένως στη συζήτηση στο «ενικό» είναι τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ και χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. «porte parole του ΔΝΤ», προκαλώντας τον να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη όταν θα αποδειχθεί ότι ο «κόφτης» δεν αφορά τη λήψη νέων μέτρων.