ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι θα κάνουμε για τη νέα σεζόν;

eressos123456

Η τουριστική σεζόν τελειώνει στη Λέσβο. Ήταν μια δύσκολη χρονιά με μεγάλη πτώση των αφίξεων, κυρίως των ξένων τουριστών που έρχονται στο νησί με τσάρτερ. Όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις οι αφίξεις Ελλήνων αλλά και Τούρκων τουριστών αν και αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις αναμενόμενες, δεν ήταν ικανές να σώσουν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι με τον τον τοπικό τουρισμό, θα πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους, έτσι ώστε να έχουμε όλοι και όλες μια όσο το δυνατό καθαρότερη εικόνα για την πραγματική έκταση αυτής της πτώσης. Ταυτόχρονα όμως επείγει και το άλλο: Ο προγραμματισμός (που έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει) για την νέα τουριστική σεζόν.

Η κακή εμπειρία της περυσινής χρονιάς δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τότε, που ο κάθε ένας από τους τοπικούς «αρμόδιους» πέταγε «το μπαλάκι» ό ένας στον άλλο και όλοι μαζί στην κυβέρνηση.

Το έχουμε ξαναγράψει: Η ευθύνη για τον τουριστικό σχεδιασμό και την προβολή του νησιού, είναι κυρίως ευθύνη των τοπικών φορέων. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ έρχονται να στηρίξουν το, όποιο σχέδιο, αυτοί έχουν.

Τι θα κάνει η περιφέρεια; Οπως αποδείχτηκε με την περίπτωση της Σάμου. η δική της παρέμβαση, η ανάληψη της ευθύνης συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η χρηματοδότηση των δράσεων που θα συναποφασιστούν, δεν είναι μόνο υποχρέωσή της, αλλά και κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Τι θα κάνει ο δήμος Λέσβου; Οι, όποιες, προσπάθειες έκανε την προηγούμενη χρονιά είναι χρήσιμες και σε έναν μεγάλο βαθμό είναι αυτές που βοήθησαν στο να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που ήλθαν στο νησί. Ομως αυτό δεν φτάνει. Ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια, είναι αυτός που μπορεί να να κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις, τους τοπικούς φορείς, να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να καταλήξουν, επιτέλους σε μια κοινή στρατηγική.

Τι θα κάνουν οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς; Θα συνεχίσουν το ίδιο παιχνιδάκι, του να διεκδικεί δηλαδή ο ένας από τον άλλον την πρωτοκαθεδρία; Ετσι και αλλιώς οι ρόλοι τους είναι διακριτοί ενώ η συμβολή του κάθε ένα με την εμπειρία και τις γνώσεις του σε ένα κοινό εγχείρημα είναι αυτή που θα του δώσει την απαραίτητη ώθηση αλλά και ζωντάνια.

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, ακριβώς ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβρη του 2015 αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε στη Λέσβο ομάδας εργασίας για την τουριστική προβολή της Λέσβου και τη διαχείριση της κρίσης, η οποία και θα λαμβάνει προτάσεις προς επεξεργασία από όλους τους φορείς του νησιού που εμπλέκονται στον τομέα του Τουρισμού

Αυτή η ομάδα εργασίας ήταν που  θα συντονίζονταν κεντρικά με αντίστοιχη ομάδα του ΕΟΤ και θα είχε άμεσο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και απώτερο σκοπό την εν γένει τουριστική προβολή του νησιού.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι την λειτουργία αυτής της ομάδας εργασίας την έθαψε η ίδια η περιφέρεια, για τους δικούς τους μικροκοματικούς λόγους, αλλά αυτή είναι η δική μας εκτίμηση. Στο χέρι της περιφέρειας, στο χέρι όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να αποδείξουν στην τοπική μας κοινωνία, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η άμεση ενεργοποίηση αυτής της ομάδας εργασίας και η περιφέρεια πρέπει ΤΩΡΑ να πάρει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η τουριστική χρονιά που κλείνει είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Υπάρχει ο χρόνος αυτό να μην επαναληφθεί. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους!