ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Το «Βραβείο Ελευθερίας – freedom award 2016» στον Δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό

03-154844img_3456

Το φετινό «Βραβείο Ελευθερίας – freedom award 2016» παρέλαβε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην ετήσια εκδήλωση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (International Rescue Committee) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια Αλ – Αμπντουλάχ, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutteres, οι ηθοποιοί Deborah Ayorinde, Lauren Adams και Demi Grace Ayorinde καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες, ο κ. Γαληνός παρέλαβε από τον κ. Gutteres και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της IRC Tracy R. Wolstencroft την τιμητική αυτή διάκριση «ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Λέσβου που συντάραξε τον κόσμο τους περασμένους μήνες με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη που έδειξε σε ανθρώπους που έψαχναν ένα καλύτερο αύριο γι? αυτούς και τα παιδιά τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Wolstencroft.

«Στο πρόσωπο του κ. Γαληνού βλέπουμε τον κάθε κάτοικο της Λέσβου που ανταποκρίθηκε με συμπόνια και πραγματική φιλοξενία προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, μετατρέποντας το νησί της Λέσβου σε ένα νησί ελπίδας, αλληλεγγύης και ειρήνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνον Σύμβουλος της IRC.

Ο κ. Γαληνός παραλαμβάνοντας το βραβείο ελευθερίας ανέφερε πως «τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει γνωστοί σε όλο το κόσμο εκτός του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας και γιατί μαζί με τις κόκκινες παραδοσιακές σκεπές των σπιτιών και τους τρούλους των εκκλησιών μας ξεκίνησαν να λάμπουν στο γαλανόλευκο ουρανό του Αιγαίου χιλιάδες κόκκινα σωσίβια που τα φορούσαν πρόσφυγες – άνθρωποι σαν εμάς – που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον θάνατο και έψαχναν να βρουν μια καλύτερη ζωή γι? αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τους τελευταίους 20 μήνες, είπε ο κ. Γαληνός, «περισσότεροι από 900.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Λέσβο. Εν μια νυκτί, η Λέσβος έγινε η γη της ελπίδας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η τοπική κοινωνία έγινε το παγκόσμιο παράδειγμα συμπόνιας και αλληλεγγύης. Από τις γιαγιάδες που τάιζαν μικρά παιδιά μέχρι τους ψαράδες που άφηναν τη δουλειά τους για να σώσουν ανθρώπους, οι άνθρωποι της Λέσβου με κάνουν να είμαι περήφανος που είμαι Δήμαρχος αυτού του νησιού. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών έγιναν εθελοντές, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι γιατροί, οι εστιάτορες, οι ψαράδες και τόσοι άλλοι απλοί πολίτες έδειξαν την ανθρωπιά τους όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την τραγωδία».