ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Το βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου στους κατοίκους της Λέσβου

lesvos123456

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου, έπειτα από συνδιαβούλευση με την 3η επιτροπή της συνέλευσης, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το ετήσιο βραβείο της στους κατοίκους της Λέσβου, για την αλληλέγγυα στάση τους και την γενικότερη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες, θύματα της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Ως Δήμαρχος του νησιού της Λέσβου, ο Σπύρος Γαληνός, κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στα πλαίσια της 10ης ολομέλειας στις 19 Φεβρουαρίου 2016, η οποία θα φιλοξενηθεί από το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αλβανίας, στα Τίρανα,

H Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (PAM- Parliamentary Assembly of the Mediterranean) αποτελεί αυτόνομο κοινοβουλευτικό θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν ισότιμα τα κοινοβούλια των παράκτιων χωρών της Μεσογείου και αποτελεί εξέλιξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο .

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου ιδρύθηκε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στο Ναύπλιο τον Φεβρουάριο του 2005. Η Εναρκτήρια Συνεδρίαση της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2006.

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου συνέρχονται 27 Κοινοβούλια των παράκτιων χωρών της βόρειας και νότιας ακτής της Μεσογείου, με σκοπό την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, την επίτευξη κοινών στόχων και την προώθηση των βέλτιστων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συνθηκών, για την ευημερία των μεσογειακών  λαών και την διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Η Συνέλευση αποτελείται από Ολομέλεια, Προεδρείο, 3 Διαρκείς Επιτροπές και Γραμματεία. Τα κοινοβούλια-μέλη της Συνέλευσης είναι 27: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Κάθε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τρία έως και πέντε τακτικά μέλη. Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει ανελλιπώς με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία τριών τακτικών μελών (ένα μέλος ανά επιτροπή).