Πρωτοσέλιδη έκανε εφημερίδα της Μυτιλήνης την είδηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξήσει κατά 35.000 τον. ελαιολάδου τις εισαγωγές της Ε.Ε. από την Τυνησία τα έτη 2016 & 2017, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διπροσωπία αφού άλλα λέει εδώ και άλλα… ψηφίζουν οι υπουργοί της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καταλαβαίνουμε τους λόγους που έχει η εν λόγω εφημερίδα να θέλει να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση του Σύριζα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε όμως είναι πως «αμάσητα» από μια δήλωση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα αποπροσανατολίζοντας τους ελαιοπαραγωγούς από τις πραγματικές αιτίες που οι τιμές του λαδιού βρίσκονται τόσο χαμηλά.
Ποια είναι η αλήθεια.
Η πρόταση της Κομισιόν που πάρθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση και Υπουργό Γεωργίας τον Μ. Κορασίδη, έγινε για να στηρίξει την Τυνησία που έχει μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών και οποίοι με συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της. Αν αποσταθεροποιηθεί και η χώρα αυτή και υπάρξουν προσφυγικές ροές και από αυτή την περιοχή τότε τα πράγματα για την Ευρώπη θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Η χώρα μας ( όπως η Ισπανία και η Ιταλία) εξέφρασε στην Κομισιόν τις σοβαρές αντιδράσεις της και γι αυτό το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε ως προϋπόθεση να γίνει μια ενδιάμεση επανεκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η συμφωνία αυτή στο εισόδημα των ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών.
Απέναντι σ αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.
- Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν είναι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και δεν ψηφίζουν σ αυτό, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα!
- Το πλαφόν των 35.000 τόνων είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην παγκόσμια κατανάλωση λαδιού που είναι 3.000.000 τόνοι περίπου και δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών του λαδιού.
- Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν από εισαγωγές τυνησιακών λαδιών στην Ελλάδα γιατί τέτοιες δεν γίνονται. Αιτία; Το τυνησιακό λάδι είναι ακριβότερο από το Ελληνικό! Μάλιστα. Οι Τυνήσιοι με χαμηλότερο κόστος παραγωγής έχουν κατορθώσει να πουλάνε το λάδι τους ακριβότερα!
- Οι επιπρόσθετες ποσότητες εισαγωγής των 35.000 τον. αποτελούν συμβολική χειρονομία της Ε.Ε. προς την Τυνησία αφού στην πραγματικότητα υπάρχει ο μηχανισμός της TPA σύμφωνα με τον οποίο μια χώρα της Ε.Ε. μπορεί εισάγει από τρίτες χώρες όσο λάδι θέλει με την προϋπόθεση ότι αυτή την ποσότητα θα την επεξεργαστεί και θα την εξάγει (καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης). Ως επεξεργασία δε θεωρείται και η τυποποίηση!
Την ελαιοκομική περίοδο 2012/13 οι εισαγωγές της ΕΕ βάση του παραπάνω μηχανισμού ανήλθαν στους 111.400 τόνους και την περίοδο 2014/15 στους 145.200 τόνους χωρίς να πληρωθούν δασμοί!
- Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η συμφωνία αυτή δεν έγινε και τόσο πολύ για ανθρωπιστικούς λόγους με στόχο να βοηθηθεί η Τυνησία αλλά για να δοθεί ως αντάλλαγμα η είσοδος ευρωπαϊκών προϊόντων στην αγορά της Τυνησίας!
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο από το τυνησιακό ελαιόλαδο αλλά από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να οργανώσουμε την παραγωγή και εμπορία του λεσβιακού ελαιολάδου στο βαθμό που πρέπει ώστε να υπάρξει σημαντικό όφελος για τους ελαιοπαραγωγούς και τον τόπο μας.
Σ αυτό θα πρέπει εκτός των άλλων να συμβάλει και ο τοπικός τύπος με σωστή, αντικειμενική πληροφόρηση και προ πάντων με καλή δημοσιογραφική έρευνα ώστε να μην δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση πως για τις δικές μας αδυναμίες φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι.