ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Το ΥΜΕΠΟ διαψεύδει τη Σπυράκη για τους νεκρούς από αναθυμιάσεις

Foto: Γ. Παπαδόπουλος

Νεκρούς σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων από αναθυμιάσεις τις προηγούμενες ημέρες ανακάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, προκαλώντας την αντίδραση πηγών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που της ζητούν να τεκμηριώσει την είδηση ή να διαψεύσει τη δήλωση που έκανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και να ζητήσει συγγνώμη.

Η κ. Σπυράκη ανέφερε στους πολιτικούς συντάκτες ότι «τις προηγούμενες μέρες δεν έλαβε δημοσιότητα το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι πέθαναν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων από αναθυμιάσεις, από μαγκάλια». Ωστόσο, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας διευκρινίζουν ότι η κ. Σπυράκη αναφερόταν σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής». Το δημοσίευμα αυτό, όμως, αναφέρεται στους τρεις νεκρούς από αναθυμιάσεις στη Μόρια τον Ιανουάριο του 2017 και στην αγωγή που κατέθεσαν κατά του κράτους οι γονείς ενός από τους νεκρούς.

Οι θάνατοι των τριών προσφύγων είχαν στρέψει την προσοχή του ελληνικού και διεθνούς Τύπου στις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια εκείνο το χειμώνα και στην εντελώς πλημμελή προετοιμασία του κράτους για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων.

Η δήλωση της κυρίας Σπυράκη προκαλεί αίσθηση για τον πρόχειρο τρόπο που έγινε, χωρίς καμία διασταύρωση και έρευνα, και μάλιστα για ένα ζήτημα που αφορά τον θάνατο ανθρώπων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επιδεικνύουν προχειρότητα, άγνοια ή αδιαφορία για την πραγματικότητα σε ζητήματα του προσφυγικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνεχείς αναφορές στο ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποτίθεται ότι πήρε το ελληνικό κράτος για τη διαχείριση του προσφυγικού και οι ατεκμηρίωτες αναφορές σε κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια, παρόλο που έχουν τεθεί υπόψη της Βουλής όλες οι σχετικές συμβάσεις του κράτους.

«Η κυρία Σπυράκη θα πρέπει υποχρεωτικά να μας πει σε ποιους χώρους φιλοξενίας πέθαναν τρεις άνθρωποι από αναθυμιάσεις τις προηγούμενες ημέρες, διαφορετικά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πλέον στην Πειραιώς παράγουν επισήμως ψευδείς ειδήσεις πρωτογενώς, χωρίς τη μεσολάβηση χειραγωγούμενων μέσων ενημέρωσης. Αν δεν το πράξει άμεσα, θα πρέπει η ίδια να προχωρήσει στην αυτοδιάψευσή της, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη. Αναμένουμε…» σημειώνουν οι πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.