ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Τσίπρας: Να στηριχθεί η εργασία και η επιχειρηματικότητα – Να προλάβουμε την ύφεση (Video)

Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε χωρίς να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως, η αμοιβαιοποίηση “κάποιου είδους” χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί “πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”.

«Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης καθώς το “σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας “συστημικός κινδύνος” από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “διάσπαση” της ΕΕ. αν δεν άλλαζαν στρατηγική.είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο που θα υπήρχε και από την άνοδο της ακροδεξιάς φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Έχει όμως σημασία να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν.»

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και την χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε.»

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας

“Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση” ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Σρόιτερ. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους.»

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%.»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί διότι όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε άμεσα, με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είναι στο μισό.

Εθνική γραμμή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όχι αμηχανία

Ανήσυχος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. “Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η αμηχανία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Πέρσι με τον κ. Αναστασιάδη το είχαμε κερδίσει αυτό” ανέφερε σχετικά προσθέτοντας ότι:

“Το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με την λεγόμενη «κινητικότητα» στα σύνορα δεν είναι καλό σημάδι. Δεν κάνεις διάβημα γιατί υπήρξε «κινητικότητα» αλλά γιατί οι Τούρκοι πέρασαν από εδώ. Να το κρύβεις και να μετακινείς και λίγο πιο δω το φράχτη για να μην ενοχλείς δεν είναι η ορθή στρατηγική,..”