ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τύπος και υπογραμμός (14/11/2017)

Αυστηρά μονοθεματική η σημερινή μέρα όσον αφορά τα πρωτοσέλιδα: κυριαρχεί φυσικά η εξαγγελία για το κοινωνικό μέρισμα. Ενδιαφέρον όμως έχει να σταθούμε στο πώς αντιμετωπίζεται αυτή από τις διάφορες εφημερίδες, ανάλογα με την πολιτική/επιχειρηματική τοποθέτησή τους.
Αντιπολίτευση: γενικά γίνεται λόγος για “κοροϊδία”, τόσο για όσα έχουν προηγηθεί όσο και για όσα έπονται (πληστειριασμοί, για τους οποίους πάντως Τόσκας και Κοντονής έκαναν χθες κοινή δήλωση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας). Η Καθημερινή, ο Ελεύθερος Τύπος και η Ελευθερία (η μόνη που το βάζει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με… το μαντέψατε: το θέμα Καμμένου) δίνουν έμφαση στην προέλευση του υπερ-πλεονάσματος (τη φορολογική καταλήστευση της μεσαίας τάξης), ο Ριζοσπάστης το διαβάζει ως αντιπερισπασμό στην κλιμάκωση της επίθεσης “στον λαό” και η Δημοκρατία αρκείται σε μια σχετικά ουδέτερη καταγραφή της είδησης (με μια υπόνοια για επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό). Τα Νέα απ’ την άλλη ερμηνεύουν την εξαγγελία ως δείγμα πανικού από την “επιστροφή της Κεντροαριστεράς” (αγνοώντας πάντως πως η συζήτηση με τις Βρυξέλλες για το κοινωνικό μέρισμα έχει “κάνει ειδήσεις” εδώ και αρκετές εβδομάδες)…
Ο συμπολιτευόμενος τύπος παρουσιάζει “στεγνά” τις εξαγγελίες, με θετικούς όρους όπως “δικαιοσύνη”, “ενίσχυση”, “επιστροφή” και αφήνουν τα θετικά νέα να “μιλήσουν” μόνα τους, χωρίς κάποιο πολιτικό σχόλιο, τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδα (σταχυολογώ μια σχετική ανάλυση από το Έθνος, και την πρώτη προσέγγιση της ΕφΣυν).
Διάφορα ενδιαφέροντα και για το προσφυγικό σήμερα:
– Σύμφωνα με δημοσίευμα του Monde, το 2017 πιθανώς να είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά της προσφυγικής κρίσης λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας του περάσματος Λιβύη-Ιταλία, που ιδίως μετά την ευρω-τουρκική “κοινή δήλωση” είναι και πάλι το πιο πολυσύχναστο…
– Σε χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αμφισβήτησε τα στοιχεία των ιατρικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για “αύξηση των ψυχικών ασθενειών των προσφύγων στα νησιά”. Το δημοσίευμα της ΕφΣυν έχει και την απάντηση του Γεν. Δ/ντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
– Η Καθημερινή έχει συνέντευξη της Marta Santos Pais, ειδικής εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη βία κατά των παιδιών, που βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού για την κοινωνική ένταξη των μετακινούμενων παιδιών.
– Συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα (Τρίτη) στις 12 το μεσημέρι οι πρόσφυγες που συμπληρώνουν 14 μέρες απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα να ταξιδέψουν άμεσα στη Γερμανία για να βρεθούν κοντά στους δικούς τους. Οι περίπου 3.700 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του παράνομου γερμανοελληνικού πλαφόν. (από εδώ)
Τέλος, πάντα έχει ενδιαφέρον η ενασχόληση του γερμανικού τύπου με την Ελλάδα. Σε κύριο άρθρο της η Welt υποστηρίζει ότι εάν το ευρώ συνεχίσει να στραγγαλίζει τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου και παράλληλα συνεχίσουν να καταφθάνουν μαζικά νέα κύματα προσφύγων, τότε διακυβεύεται η ύπαρξη της Ε.Ε., ενώ το Spiegel εστιάζει στη συνεχή αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας στην Ελλάδα.