ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «έχει ξεκινήσει η μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο»

Οπως αναφέρει σε απογευματινό της δελτίο τύπου η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με την Ηλιακτίδα «έχει ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή, ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο«.

«Σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές» αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία «ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που έχουν καταφραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου θα εγκατασταθούν στα ξενοδοχεία μέχρι να λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα από τις αρχές που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα για τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου. Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.»

Επιπλέον «για τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και προετοιμασίες γίνονται για την τοποθέτηση άλλης μίας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Επιπλέον, ο έταιρος της Υ.Α. Samaritan’s Purse, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Eurorelief, συνεχίζει να διανέμει ζεστά ρούχα και να αντικαθιστά τις βρεγμένες κουβέρτες. Οι εναπομείνουσες σκηνές θερμομονώνονται για καλύτερη προστασία από το κρύο, ενώ ξύλινες παλέτες από παλιούς οικίσκους επαναχρησιμοποιούνται ως δάπεδο κάτω από τις σκηνές.»

«Η Υ.Α. κάνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Άμεσες λύσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί» καταλήγει το δελτίο τύπου