ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Υπ. Εργασίας: Παράνομη η επιχειρησιακή σύμβαση που «σπάει» τον κατώτατο μισθό

ypouergasias

Αμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου εργασίας, σε χθεσινά δημοσιεύματα που αφορούσαν επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και με βάση την οποία οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη μονάδα θα πληρώνονται λιγότερο από όσα ορίζει η νομοθεσία, για τον βασικό μισθό.

Το υπουργείο ανακοινώνει ότι αυτή η σύμβαση δεν έχει καμιά ισχύ και δεν θα εφαρμοστεί, ενώ καλεί τους εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν επιχειρησιακή «σύμβαση» που αναρτήθηκε, ως όφειλε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο σημειώνει τα παρακάτω:

1. Η αναφορά σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση η οποία κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι παράτυπη και παράνομη καθώς με το Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών και το οποίο ισχύει από 01.04.2013.

Συνεπώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

2. Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί.

3. Καλούνται όλοι οι εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.